Recolte pârjolite. Producătorii scumpesc pâinea


În timp ce ministrul Agriculturii dă asigurări că preţul pâinii nu va creşte din cauza secetei, în judeţul Sibiu există producători care au majorat deja cu 12%-13% preţul de la raft. În cazul altora, scumpirea va avea loc începând de săptămâna viitoare.

 

Potrivit estimărilor, zăpezile de la începutul anului şi seceta din ultima perioadă vor reduce anul acesta producţia de grâu cu 20% faţă de anul trecut. „Kilogramul de făină s-a scumpit în ultimele trei săptămâni cu aproximativ 50%, iar consumul de pâine a scăzut faţă de anul trecut, din diferite motive. Momentan, noi n-am aplicat nici o scumpire, însă de săptămâna viitoare probabil că vom scumpi pâinea. Sunt deja firme producătoare şi în municipiul Sibiu şi în Mediaş care au scumpit cu aproximativ 12-13% preţul pâinii la raft“, explică Octavian Blotor, managerul producătorului de panificaţie Jalux, care deserveşte atât piaţa sibiană, cât şi pe cea din Vâlcea.

 

Măsurile Guvernului

 

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, a aprobat un ordin care le va permite fermierilor, prin Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare, accesul la un tarif redus cu 20% la apa pentru irigaţii. O altă măsură vehiculată de Guvern a fost aceea de a introduce, începând de anul viitor, TVA-ul diferenţiat, de 9% pentru panificaţie. „Eu aș reduce preţul, pentru că așa cere piața și acum cine vrea poate să meargă cu orice preț la pâine. Nu te obligă nimeni să mergi cu un anumit barem al prețului și dacă vrei poți să vinzi cu 10 lei kilogramul de pâine sau poți să vinzi cu 3 lei. Cine dictează prețul este piața liberă. Mulți politicieni nu înțeleg ce înseamnă piața liberă și aici este marea noastră problemă, a producătorilor, că ne conduc oameni care niciodată n-au venit din mediul de afaceri sau foarte puțini știu ce înseamnă cu adevărat producția, mai ales în panificație sau agricultură“, afirmă Vasile Presecan, patronul Trans Agape, unul dintre cei mai mari producători de pâine din judeţul Sibiu. Potrivit preşedintelui patronatului Rompan, Aurel Popescu, introducerea TVA-ului de 9% pentru alimentele de bază ar duce la o diminuare a preţurilor cu 15%.

 

 

Ce ne mai aşteaptă

 

Deprecierea leului în raport cu principalele valute va scumpi produsele importate, printre care alimentele şi hainele, şi va creşte preţul excursiilor în străinătate, ceea ce implică o scădere a consumului şi poate avea ca efect noi reduceri de personal în firme, arată o analiză realizată de jurnaliştii Mediafax. Indiferent dacă firmele pe care le deţin sunt exportatoare şi câştigă din deprecierea leului sau sunt active pe piaţa internă şi pierd din cauza scăderii monedei naţionale, oamenii de afaceri chestionaţi de Mediafax au spus că populaţia este cea care va avea cel mai mult de suferit.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura