Recital de orgă şi trompetă

Lucrări semnate de Felix Mendelssohn-Bartholdy, Johann Sebastian Bach şi Tomaso Albinoni pot fi ascultate într-un recital de orgă şi pian programat vineri, 18 martie 2016 la Biserica Evanghelică Sf. Ioan din Sibiu. Protagoniştii serii vor fi Stephen Smith (orgă) şi Medve Sándor (trompetă). Evenimentul este realizat cu sprijinul financiar al Consiliului Judeţean Sibiu.

Stephen Smith-2015Născut în SUA, Stephen Smith şi-a desăvârşit studiile muzicale (orgă, dirijat şi muzică religioasă) în SUA şi în Elveţia, axându-se, intensiv, pe studiul repertoriului renascentist şi baroc. Este interesat, în particular, de interpretările istorice şi de legăturile dintre muzica veche şi muzica contemporană, preocupare pe care a materializat-o în cele peste 250 de concerte susţinute la pupitrul Ansamblului Corund din Lucerna şi a Corund Baroque Orchestra, fondate în 1993. În Elveţia Stephen Smith deţine primatul în interpretarea unor lucrări bachiene de proporţii (pasiuni, misse, motete, cantate etc.) cu ansambluri vocale minimale – după viziunea muzicologului şi dirijorului Joshua Rifkin, viziune pe care a probat-o în renumite concerte din Elveţia sau SUA. Dirijor şi organist în ascensiune, Stephen Smith conduce un program ambiţios de muzică la memorabila Catedrală „Sf. Matei” din Lucerna. A dirijat intensiv orchestre sau coruri în festivaluri din Spania, Slovacia, Germania, SUA, Letonia, Anglia, Polonia, Bermude şi din întreaga Elveţie. Printre orchestrele la pupitrul cărora a dirijat recent se numără Zürcher Kammerorchester, Zuger Sinfonietta, Magnolia Festival Orchestra, Atlanta Baroque Orchestra, Orquesta Sinfonica de Navarra, Brandenburgisches Staatsorchester Frankfurt, Capriccio Baroque Orchestra, La Banda Antix. De 22 de ani, Stephen Smith este director artistic al seriilor de concerte de muzică veche ale Ansamblului Corund din Lucerna. A fost, de asemenea, iniţiatorul şi directorul artistic al Festivalului „Duruflé” din 2002 şi al Festivalului Aniversar „Britten” din 2013. Numeroasele înregistrări pe CD sau la radio reflectă domeniile sale de interes şi activităţile sale muzicale.

Medve Sándor s-a născut în anul 1989, la Târgu Mureș. A început studiul pianului la Liceul de Artă din orașul natal, după care alege să continue studiile la clasa de trompetă din aceeaşi şcoală, având ca profesor pe Szabó Sándor. În anii liceului a participat la concursuri naţionale, unde a obţinut locurile II sau III şi a avut primele concerte solistice desfăşurate în biserici, expoziţii şi radio. În anul 2008 a absolvit Academia de Muzică „Gheorghe Dima”, secţia trompetă sub îndrumarea prof. univ. dr. Gabriel Posdărescu. A participat la numeroase concursuri, precum şi la cursuri de masterat, conduse de trompetişti recunoscuţi, ca Németh Balázs, Siklódi Zsolt, John McElroy, Molnár Zoltán. Este membru fondator al ansamblurilor de alămuri „Brassed Up Quintet” şi „Tromba Felix”, cu care a concertat în ţară. În calitate de solist, apre frecvent alături de organişti de renume, între care se numără Ursula Philippi, Remus Henning şi Potyó István. A colaborat cu filarmonicile din Târgu Mureş, Cluj-Napoca, Oradea, Râmnicu Vâlcea şi Bucureşti. Din anul 2014 devine solist instrumentist al orchestrei Filarmonicii de Stat Sibiu, unde deţine funcţia de şef partidă – trompetă.

Biletele pentru acest eveniment se pot procura de la Casa de bilete a Filarmonicii de Stat Sibiu, Sala Thalia şi în seara sepctacolului, la intrarea în sală. Preţul unui bilet este de 8 lei

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura