Reasons to be pretty… impressed: noile producții TNRS din luna noiembrie

Constantin Chiriac, directorul general al Teatrului Național „Radu Stanca” din Sibiu, și regizorii Radu Nica și Rafael Kohn au vorbit despre noile producții pe care le montează pe scena teatrului sibian.

Chiriac a precizat că încă încearcă să ia măsuri în ceea ce privește crearea unei secții de limbă germană în cadrul Departamentului de Artă Teatrală la Sibiu, explicând că actorii care joacă momentan în piesele în limba germană fac asta grație studiilor lor preuniversitare.

Piesa „Reasons to be pretty“ a fost realizată de Rafael Kohn după un text de Neil LaBute, aceasta fiind cea de a treia experiență LaBute de pe scena sibiană, prima fiind o piesă  regizată de Radu Nica, tot cu actori din secția de germană în distribuție, a doua fiind o piesă bazată pe trei texte ale dramaturgului American (Furiile, Helter Skelter și Happy Hour) regizată de Cristian Juncu sub numele de „Sărbători Fericite” (premiera – martie 2017). Reasons to be pretty este o piesă care ridică întrebări despre subiectul frumuseții, este un coming of age story, după cum spune regizorul, o poveste despre ce înseamnă să te maturizezi din punct de vedere emoțional, cu un personaj principal la care se observă foarte bine această evoluție. Regizorul a vorbit apreciativ atât despre secția de germană a Teatrului Radu Stanca, spunând că s-a bucurat de compania lor și că în orice proiect de acest gen ai nevoie de toată echipa să muncească împreună: “you have to get the whole team to finish a line”, cât și despre regizorii din România, despre care a spus că sunt mult mai sinceri decât în alte țări.

Rafael Kohn a studiat științe politice și istorie la Universitatea din Trier, în 2010 și-a terminat studiile în dramaturgie la Universitatea de Arte din Berlin. Când era student, piesele sale au fost prezentate în lecturi la BAT (Studiobühne der Schauspielschule Ernst-Busch) sau la teatrul „Maxim Gorki“. A regizat piese foarte bine primite, ca „Flaschenbrand“ sau „Weaponsalon“. El trăiește acum în Luxemburg, unde scrie și regizează piese de teatru.

„Reasons to be pretty“, regia Rafael Kohn, scenografia Alin Gavrilă, va avea premiera pe 16 noiembrie, la Teatrul „Radu Stanca“ și îi va avea pe Anca Cipariu, Alexandra Murăruș, Ali Deac și Valentin Späth în distribuție.

High Culture cu o latură comercială

Așa poate fi descrisă „10“, piesa care va avea avanpremiera pe 30 noiembrie și premiera pe 1 decembrie, regizată de Radu Nica pe un text de Csaba Székely. Inițial, a spus Radu Nica, proiectul a început ca o fuziune între artă și știință, însă, pentru că procesul de realizare al acestei piese a fost mai lung (regizorul a început să lucreze la această piesă acum trei ani), lucrurile s-au mai schimbat, proiectul s-a transformat în ceva care se bazează mai mult pe experiența personală a actorilor, lăsând tehnologia și știința deoparte. Spectacolul va dura mai mult decât durează în medie o piesă de teatru (deci peste o oră și jumătate) și are la bază cele zece porunci. „Nu va fi un spectacol anti-biserică”, spune Radu Nica, ci unul care ridică niște întrebări în ceea ce privește valabilitatea acestor legi în secolul XXI, va pune sub semnul întrebării în ce măsură mai e nevoie de religie pentru a exista moralitate în societatea actuală. Partea comercială a piesei se află în structura ei, care este de serial, de thriller cult, așa cum o descrie regizorul. Scopul acestui spectacol e de a activa publicul, de a trezi opinii și reacții în rândul spectatorilor.

Radu-Alexandru Nica studiat Regia la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj. În perioada 2001-2003 a studiat Teatrologia la Ludwig-Maximiliams-Universität din München şi Regia la Academia de Teatru „August Everding” din acelaşi oraş.  Din 2011, e lector la catedra de regie din Cluj-Napoca. Dintre numeroasele sale spectacole realizate la Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu fac parte: „Am angajat un ucigaş profesionist“, „Nora“, „Vremea dragostei, vremea morţii“, „Balul“, după o idee a Theatre du Compagnol, „Hamlet“. A obţinut numeroase premii şi distincţii, printre care Premiul UNITER pentru Debut în 2005, pentru spectacolul „Nora“, după Ibsen, dar şi o nominalizare la premiul UNITER pentru regia spectacolului „Mountainbikerii“ de Volker Schmidt, spectacol montat la Teatrul German din Timişoara.

Pentru „10“,  regizorul și-a propus să lucreze cu actori cu care nu a mai lucrat niciodată până acum, iar piesa îi are în distribuție pe  Diana Fufezan, Andrei Gîlcescu, Raluca Iani, Serenela Mureșan, Cristina Ragos, Vlad Robaș, Ciprian Scurtea, Cristian Timbuș, Arina Ioana Trif și Marius Turdeanu.


Cătălina STANISLAV

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura