11 iunie este o zi plină de semnificație pentru copiii și profesorii de la CSEI nr. 2 Sibiu – Ziua Helen Keller – Ziua porților deschise la CSEI nr. 2 Sibiu, o zi dedicată conștientizării și promovării drepturilor persoanelor cu dizabilități senzoriale.
Și în acest an școala din Parcul Astra și-a deschis larg porțile pentru elevii și preșcolarii sibieni, care au avut posibilitatea să descopere o altfel de realitate, dincolo de simțuri și cuvinte, în cadrul a 13 ateliere ”speciale” organizate în școală.
Cei aproximativ 800 de oaspeți, ghidați de elevii de la CSEI nr. 2 Sibiu au experimentat într-un cort senzorial cum e să nu vezi şi să nu auzi, au stăbătut cu ochii închiși un traseu senzorial, au fost inițiați în scrierea Braille, au dactilat în limbaj mimico-gestual, au încercat să danseze simțind doar vibrațiile ritmului muzicii, au admirat creații minunate realizate de tinerii cu dizabilităţi mintale şi multiple de la Centrul Ocupaţional pentru Persoane cu Dizabilităţi – Asociația Diakoniewerk International Sibiu.
”Ne dorim ca această zi să devina tradiție, iar mesajul transmis astăzi de copiii și colegii noștri, acela al participării depline a persoanelor cu dizabilităţi în societate, a dreptului la o viaţă demnă şi împlinită în comunitate şi a unei societăţi fară bariere pentru persoanele cu dizabilităţi, să fie înțeles și multiplicat de copiii care ne-au fost oaspepți astăzi, astfel încât să dăinuie peste generații. Dacă Helen Keller, o persoană lipsită de văz și de auz a reușit, și noi vom reuși împreună să oferim o viață frumoasă copiilor ”speciali” !” (Camelia Balint)
Despre Helen Keller, exemplul viu că oricine poate învinge dificultăţile, o scriitoare fără auz şi nevăzătoare, prima persoană cu surdoceciatte care a absolvit colegiul, deschizătoare de drumuri în ceea ce priveşte educaţia sa în domeniul artelor, una dintre cele mai importante filantropiste ale secolului 20, care a militat pentru drepturile persoanelor cu dizabilități și pentru drepturile femeilor, cei mici au aflat în cadrul Atelierului de film biografic.
”Timpul petrecut în atelierele organizate de CSEI 2 cu ocazia zilei Helen Keller le-a oferit copiilor vizitatori oportunitatea sa pătrundă în lumea educației cu suflet, cu dragoste, cu fericire, pentru cei mai sensibili invațățăcei. Totul a fost minunat: de la locație, primire, atelierele propuse, spectacol, pana la vremea care ne-a luminat ziua. Am avut plăcerea sa întâlnesc în aceasta școală oameni dedicati copiilor, dornici în a crea starea de bine tuturor celor ce le trec pragul. Închei cu o sintagmă de pe pancarta cu care am fost întâmpinați :”Singurul lucru mai rău de a fi orb, este să ai vedere, dar să nu ai viziune (Helen Keller)” La CSEI 2, nu este așa: oamenii au viziune spre o lume a copilăriei fericite, a șanselor egale și a educației de calitate.” (Mădălina Sporiș, profesor pentru învățământul primar la Școala Constantin Noica Sibiu)
”A fost o zi de sărbătoare în școala noastră. După ce anul trecut Ziua Helen Keller a fost un succes, anul acesta ne bucurăm că numărul celor care ne-au vizitat a crescut și, mai mult, am fost onorați să avem oaspeți din afara țării. Partenerii noștri de la școala Ivo Lola Ribar, din Kraljevo, Serbia au fost alături de noi, în schimb de experiență. Însoțiți de cei doi inițiatori ai proiectului de colaborare – dl. Mircea Galață și dl. Boban Suvocesmakovic, profesorii – terapeuți sârbi au participat la ateliere și au purtat discuții cu profesorii din școala noastră. Doresc să mulțumesc colegilor pentru implicare și pentru că au făcut ca această zi specială șă fie minunată. Mulțumim pentru sprijin celor 40 de voluntari dedicați, elevi la Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr”, Colegiul Național „Octavian Goga” și Colegiul Naţional Pedagogic „Andrei Şaguna”” (Nicoleta Nan)
Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Sense International România.