La mai bine de o zi de la producerea tragicului eveniment în care un tânăr aflat sub influența substanțelor stupefiante și-a ucis tatăl în bătaie, un fost director al Direcției Agricole a Județului Sibiu, Spitalul Clinic de Psihiatrie ”Dr. Gheorghe Preda” Sibiu vine cu precizări referitoare la situația suspectului. Acesta este un cunoscut consumator, care a fost internat în cadrul unității spitalicești sibiene și a ieșit cu doar două săptămâni înainte de a comite crima.
Foto: Arhivă
Conform reprezentanților spitalului, încetarea internării nevoluntare a fost confirmată și de către Judecătoria Sibiu prin hotărârea nr. 3846/12.10.2023, adică cu doar două săptămâni înainte de a comite crima odioasă.
Aveți mai jos textul integral al comunicatului de presă emis de Spitalul Clinic de Psihiatrie ”Dr. Gheorghe Preda” Sibiu și semnat de managerul Florin Neag și purtătorul de cuvânt Mihaela Tănase.
”Referitor la situația numitului N.A și la articolele de presă apărute în spațiul public, în care este menționat și Spitalul Clinic de Psihiatrie ”Dr. Gheorghe Preda” Sibiu, dorim să facem următoarele precizări:
Spitalul Clinic de Psihiatrie ”Dr. Gheorghe Preda” Sibiu a respectat toate protocoalele medicale și prevederile legale în vigoare în ceea ce îl privește pe numitul N.A.
Astfel, ultima internare în cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie ”Dr. Gheorghe Preda” Sibiu a fost sub forma internării voluntare. În timpul internării voluntare datorită stării psihice și a faptului că pacientul solicita externarea pe proprie răspundere, medicul curant a întocmit o solicitare de internare nevoluntară.
Propunerea de internare nevoluntară întocmită de către medicul curant a fost analizată de către comisia de internări nevoluntare (conform art. 61 din legea 487/2002) o comisie special constituită în acest sens, formată din doi medici psihiatri și un medic de altă specialtate, din cadrul unității.
După ce comisia de internări nevoluntare a stabilit faptul că se impune internarea nevoluntară, cererea de confirmare a internării nevoluntare precum și documentele medicale au fost transmise spre confirmare Judecătoriei Sibiu.
Cererea de confirmare a internării nevoluntare a fost admisă de Judecătoria Sibiu prin hotărârea nr. 3301/14.09.2023 (https://portal.just.ro).
Pe parcursul internării, acesta a beneficiat de tratamentul adecvat și de consiliere psihologică și s-au respectat prevederile art. 22 alin. 6 din cuprinsul OUG nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, astfel că unitatea noastră a transmis o adresă Inspectoratului de Poliție al Județului Sibiu – Serviciul Rutier.
Acest aspect li s-a adus la cunoștință și aparținătorilor pacientului care s-au prezentat personal la spital pentru a le fi expusă situația.
În ceea ce privește externarea acestuia din cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie ”Dr. Gheorghe Preda” Sibiu, menționăm următoarele:
Pacientul a fost examinat de către medicul curant și evaluat psihologic de către psihologul clinician al secției iar aceștia au constatat ameliorarea stării de sănătatea. Ulterior, a fost supus evaluării comisiei de internări nevoluntare formată din alți doi medici psihatri care au confirmat starea ameliorată și au propus încetarea internării nevoluntare.
Încetarea internării nevoluntare a fost confirmată și de către Judecătoria Sibiu prin hotărârea nr. 3846/12.10.2023 (https://portal.just.ro).
La externare recomandările făcute către acesta, recomandări care se adresează tuturor pacienților, au cuprins și continuarea tratamentului prescris în ambulatoriu precum și interzicerea consumului oricărei substanțe psihoactive sau a alcoolului.
Toate aspectele relatate mai sus pot fi probate cu documente de către Spitalul Clinic de Psihiatrie ”Dr. Gheorghe Preda” Sibiu, documente ce vor fi puse la dispoziția organelor abilitate în cazul în care acestea vor fi solicitate.
În ceea ce privește aspectele referitoare la diagnostic, tratament, date despre internările acestuia, motivele internării și ale externării, starea psihică la momentul internării și externării, vă aducem la cunoștiință faptul că potrivit art. 33 alin. 1 din legea nr. 487/2002 coroborat cu prevederile art. 13 alin.1 din Ordinul MS nr.488/2016 , fiecare membru din echipa terapeutică este obligat să păstreze confidenţialitatea informaţiilor privind starea de sănătate a pacientului, condiţia sa medicală, diagnosticul, prognosticul, tratamentul, precum şi alte informaţii de natură personală acestea fiind confidenţiale, chiar şi după deces.
Situaţiile în care pot fi dezvăluite informaţii referitoare la o persoană cu tulburare psihică sunt situațiile prevăzute în mod expres și limitativ de art.33 alin.(2) din legea sus menționată, respectiv art. 13 alin.(2) din norme.
În cazul în care Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu ne va solicita detalii referitoare la numitul N.A, vom da curs acelei solicitări ținând cont de prevederile art. 33 alin. 2 lit. a) și b) din legea nr. 487/2002.