Razii la stațiile de apă din Sibiu. ITM descoperă nereguli

Rezultatele obținute în urma Campaniei Naționale pentru verificarea modului de respectare a prevederilor legale privind încheierea și executarea contractelor individuale de muncă și pentru verificarea modului în care sunt respectate cerințele minime pentru îmbunătățirea securității și protecția sănătății lucrătorilor, de către angajatorii care desfășoară activitate în domeniile captarea, tratarea și distribuția apei, respectiv colectarea și epurarea apelor uzate.

Foto: arhivă

Acțiunea de control efectuată de I.T.M. Sibiu, s-a desfășurat în perioada 17.09.2024-20.09.2024, la angajatorii care desfășoară activitate în domeniile ,,Captarea, tratarea și distribuția apei’’-CAEN 3600 și ,,Colectarea și epurarea apelor uzate’’-CAEN 3700.

Principalele obiective au constat în creșterea gradului de conștientizare a angajatorilor și a lucrătorilor în ceea ce privește necesitatea respectării prevederilor legale în domeniile relații de muncă respectiv sănătate și securitate în muncă, cunoașterea riscurilor de accidentare și/sau îmbolnăvire profesională și a pericolelor iminente ce pot apărea pentru domeniile de activitate mai sus menționate.

În domeniul securității și sănătății în muncă, inspectorii de muncă au efectuat 10 controale la angajatorii la care își desfășoară activitatea 209  lucrători.

Ca urmare a efectuării controalelor, au fost dispuse 24 măsuri de remediere a abaterilor de la prevederile legale în domeniu și aplicate 24 sancțiuni contravenționale, din care o amendă de 3.500 lei și 23 avertismente.

Cele mai frecvente neconformități constatate în cadrul controalelor au constat în nerespectarea prevederilor legale referitoare la asigurarea măsurilor de prevenire care să îmbunătățească securitatea și sănătatea lucrătorilor, evidența zonelor cu risc ridicat și specific, la instruirea lucrătorilor în domeniul securității și sănătății în muncă, întocmirea instrucțiunilor proprii de securitate și sănătate în muncă, evaluarea riscurilor de accidentare și îmbolnăvire profesională, semnalizarea de securitate și sănătate în muncă, etc.

În domeniul relațiilor de muncă, inspectorii de muncă au efectuat 10  controale, iar cele mai frecvente deficiențe constatate sunt: neinformarea Inspectoratului Teritorial de Muncă Sibiu cu privire la prestatorii externi și transmiterea registrului cu date eronate, lipsa evidenței timpului de muncă, neacordarea repausului săptămânal, angajatorul nu face dovada înmânării unui exemplar al contractului individual de muncă salariatului, stabilirea de clauze nelegale în contractul individual de muncă, angajatorul nu face dovada informării Inspectoratului Teritorial de Muncă Sibiu cu privire la utilizarea muncii de noapte.

Pentru neconformitățile depistate în cadrul campaniei de control efectuate, inspectorii de muncă au aplicat 4 sancțiuni contravenționale, respectiv 4 avertismente. Pentru remedierea neconformităților constatate în domeniul relațiilor de muncă, au fost dispuse 11 măsuri.

„ Acțiunile noastre au ca scop asigurarea unui mediu de muncă sănătos, prin respectarea prevederilor legale, atât privind relațiile de muncă cât și asigurarea securității și sănătății lucrătorilor. Munca inspectorilor se bazează pe un efort temeinic și continuu, de monitorizare a respectării drepturilor și obligațiilor contractuale și, în special, a condițiilor de muncă”, declară Alexandru Marius Stănilă, inspector șef.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura