Raritate în fauna României. O căprioară albă și-a făcut apariția în Parcul Natural Bucegi

O căprioară complet albă a fost fotografiată de camerele cu senzori, la un punct de hrănire din Parcul Natural Bucegi.

Foto: Facebook Romsilva – Administrația Parcului Națonal Bucegi, ranger Obancea Cătălin

O căprioară albinoasă, o raritate în fauna României, a fost fotografiată la un punct de hrănire din Parcul Natural Bucegi.

„Apariție surpriză la unul din punctele de hrănire monitorizate de colegii nostri de la Romsilva – Administrația Parcului Natural Bucegi. O căprioară complet albă, camuflată perfect pentru iarnă, a fost fotografiată de camera cu senzori.

Acest «colorit» al blănii este datorat albinismului care este o tulburare genetică, caracterizată prin lipsa sau producerea unei cantități foarte mici de melanină, pigmentul responsabil cu colorarea pielii, a ochilor și a părului.

Albinismul nu este o boală sau rezultatul vreunei mutaţii genetice, are loc din cauza unei dezordini congenitale hipo-pigmentare, caracterizată de absența parțială sau totală a melaninei, pigmentul natural. Această culoare dezavantajează animalul pentru că iese foarte tare în evidență, în afara sezonului hibernal”, au transmis reprezentanții Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva.

Potrivit specialiștilor biologi, apariția unor indivizi cu albinismindică o densitate ridicată a exemplarului.

„În lumea animală, apariția exemplarelor albinoase este de regulă, un indicator al densității ridicate. Aceste tulburări genetice apar în urma fenomenului numit consangvinizare, adică fecundarea exemplarelor înrudite”, arată Regia Națională a Pădurilor – Romsilva.

Parcul Natural Bucegi, situat în centrul țării, este unul din cele 22 de parcuri administrate de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva. Parcul are o suprafață de peste 32.000 de hectare, din care aproape 21.500 de hectare sunt păduri.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura