Raluca Turcan: Voi depune o nouă inițiativă legislativă pentru dezvoltarea unui program național de sprijin pentru copiii cu părinți plecați în străinătate! (CP)

Voi depune, în parteneriat cu Ministerul Investițiilor și Fondurilor Europene și cu susținerea parlamentarilor PNL, o nouă inițiativă legislativă pentru crearea unui nou program național de sprijin pentru copiii cu părinți plecați la muncă în străinătate. Avem fonduri europene, în valoare de câteva milioane de euro, pe cel puțin 10 ani de acum înainte, pentru sprijinirea directă a copiilor care au rămas în grija bunicilor sau rudelor acasă. Ei au nevoie de sprijin suplimentar pentru a-și continua studiile, pentru a se integra și pentru a trece mai ușor peste trauma despărțirii de părinți.

În acest moment, riscurile ca acești copii să aibă multe absențe, să înregistreze rezultate scăzute la școală sau chiar să abandoneze studiile sunt foarte mari. În plus, foarte mulți se autoizolează și pot suferi de anumite tulburări emoționale și comportamentale.

Conform datelor furnizate de ANDPDCA, în decembrie 2020, erau înregistrați un număr total de 75.136 copii cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate. Pe de altă parte, Ministerul Educației într-o evaluare paralelă arată că cifrele sunt mult mai mari decât ale ANDPDCA. În decembrie 2017, acestea indicau existența unui număr de 159.038 de copii cu părinții plecați în străinătate.

Situația este extrem de gravă, chiar dacă luăm în calcul primele cifre – aproape 30% dintre copii erau complet lipsiţi de grija părintească: 13.253 aveau ambii părinţi plecaţi în străinătate, 9.409 proveneau din familii în care părintele unic susţinător era plecat. 3.047 de copii aflaţi singuri acasă au ajuns în sistemul de protecţie specială (din care 647 în centre de plasament şi 568 în grija asistenţilor maternali).

Acești copii au nevoie de un sprijin specializat. Iar orice program trebuie să fie susținut de fonduri concrete. Prin noul program pe care îl vom legifera ne asigurăm că banii europeni vor fi cheltuiți în beneficiul direct al acestor copii prin diverse programe educaționale, de asistență de specialitate, tabere, rechizite și materiale pentru învățare, sprijin de pachete integrate (after-school, masă, consiliere etc).

Am convingerea că, la fel cum a fost privit la început, cu scepticism, proiectul „Masa la Școală”, în timp și acest program național va fi susținut de toți colegii și, mai ales, își va demonstra utilitatea.

În plus, reamintesc că am depus, încă din sesiunea trecută, câteva proiecte de legi care vin în sprijinul pensionarilor cu venituri mici, flexibilizarea și simplificarea relațiilor de muncă, suport pentru angajatori și angajați în vederea păstrării locurilor de muncă în caz de alertă sau urgență. Acestea au trecut deja de votul Senatului și au ajuns în dezbatere la Camera Deputaților. Le voi urmări și susține în comisiile de specialitate și în plen.

Toate aceste proiecte vin să îmbunătățească viața oamenilor!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*