Raluca Turcan: Școala românească – o instituţie bolnăvicioasă

Prim-vicepreşedintele Partidului Naţional Liberal (PNL), deputatul de Sibiu Raluca Turcan, afirmă că rezultatele simulării examenului de Bacalaureat reflectă „lipsa de acţiune şi bâlbâielile permanente” ale Ministerului Educaţiei, iar şcoala a fost transformată într-o „instituţie bolnăvicioasă”.

„60% dintre liceeni nu iau nota de trecere. Cum este posibil ca din 110 mii de elevi doar 48 să obţină media 10, iar 67 de mii să nu promoveze examenul? Rezultatul reflectă perfect lipsa de acţiune sau bâlbâielile permanente ale Ministerului Educaţiei în actualizarea programelor şcolare, în pregătirea şi stimularea cadrelor didactice, în dotarea şcolilor, bibliotecilor şi chiar în asigurarea necesarului elementar de funcţionare în unele instituţii de învăţământ. Şcoala a fost deconectată total de nevoile societăţii, de cerinţele pieţei muncii şi chiar de aşteptările elevilor şi ale profesorilor. În loc să fie rampa spre succes a noilor generaţii, incoerentă, reformele ratate şi contrareformele au transformat-o într-o instituţie bolnăvicioasă, complice cu cei care vor să primească, fără să dăruiască: implicare, cunoştinţe, seriozitate”, susţine Turcan într-o postare pe Facebook.

Liderul PNL Sibiu consideră că trebuie alocaţi mai mulţi bani pentru şcoală. „Dacă guvernanţii nu se vor trezi şi nu vor aloca mai mulţi bani pentru şcoală, eşecul va fi din ce în ce mai greu de evitat. Această situaţie înseamnă un singur lucru: generaţii de tineri condamnate la sărăcie şi înapoiere”.

Deputatul liberal arată că „educaţia trebuie să fie motorul de dezvoltare al societăţii” şi propune stoparea abandonului şcolar prin programe de incluziune socială, consilierea şcolară a elevilor pentru alegerea drumului în viaţă, atragerea în rândul profesorilor a celor mai buni absolvenţi de studii superioare şi adaptarea programelor şcolare cerinţelor din prezent, „nu cerinţelor de moment ale sindicatelor sau ale unui ministru”.

Ponderea elevilor de clasa a XII-a cu medii care asigură promovarea la simularea bacalaureatului este de 39,55%, reprezentând 43.800 de elevi din 110.752 prezenţi. Potrivit unui comunicat de presă al MEN, rezultatul este superior celui înregistrat anul trecut – 38,23%.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura