„În numele Ministerului Culturii și al meu personal, salut ediția cu numărul 31 a Festivalului, desfășurată sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, domnul Klaus Iohannis.
Publicul iubitor de teatru are în fața sa 10 zile despectacole, de bucurii teatrale și artistice, reunite sub semnul prieteniei prin cultură.
FITS este un proiect strategic al Ministerului Culturii, iar anul acesta el beneficiază de o susținere financiară semnificativă, o susținere pe care a demonstrat că o merită.
În ediția din 2024, FITS vine cu multe evenimente și colaborări importante, din țară și din străinătate, pe care vreau să le punctez și să le apreciez:
– FITS 2024 oferă peste 830 de evenimente în aer liber, în interior și online, susținute de 5.000 de artiști din 82 de țări.
– FITS aduce în aceste zile la Sibiu nume de talie mondială din teatru și film, precum actorii americani John Malkovich și Tim Robbins, actrița franceză Isabelle Adjani sau dramaturgul, scenaristul și regizorul american Neil LaBute, printre alții.
– Pe parcursul festivalului vor avea loc 21 de conferințe speciale, majoritatea lor fiind moderate de criticul de teatru Octavian Saiu și de dramaturgul Matei Vișniec.
– FITS găzduiește și în acest an întâlnirea dintre mai multe universități cunoscute, în cadrul a două dintre structurile asociate: Platforma de Cercetare Doctorală și Festivalul Universităților de Teatru.
– Printre noutățile anului 2024 se numără o nouă structură pentru Bursa de Spectacole, eveniment asociat FITS și platformă de dialog între tinerii artiști, operatorii culturali, instituțiile de spectacole și rețelele culturale.
– Inaugurăm aici, cu ocazia FITS, primul Sezon cultural România-Polonia 2024-2025, prin expoziția „Tatra. Wróblewski, Karlowicz, Wyczólkowski” de la Muzeul Național Brukenthal. În contextul în care în perioada 2024-2025 se desfășoară Sezonul Cultural România-Polonia, Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu prefațează aceste relații bilaterale prin prezența la Sibiu a producțiilor teatrale poloneze:Angajații– de Olga RAVN, regia Łukasz Twarkowski, producție a STUDIO theatregallery;PIES/ DOG, regia Barbara Bendyk, un spectacol al AST National Academy of Theatre Arts in Krakow; Arcadia – regia Jerzy Zoń, producție a KTO Theatre.
– Există în acest an și un sezon francez de neocolit, care va marca un secol de funcționare a Institutului Francez în România.
– Fiindcă Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu a invitat în acest an Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, spectatorii vor avea ocazia să savureze 4 evenimente marca Madrigal:
1. Madrigal în concert – Gala de deschidere FITS, cu participarea extraordinară a oamenilor de teatru și film Pippo Delbono și Tim Robbins.
2. Expoziția „Madrigal. Pe mai multe voci”, cepoate fi vizionată până la finalul FITS, la Muzeul Național Brukenthal
3. Lansarea Revistei Madrigal – la Bursa Internațională a Spectacolelor de la Sibiu
4. „Ritualuri” – Spectacol extraordinar al Corului Madrigal de închidere a FITS – Muzeul ASTRA
Avem deci în fața noastră un tablou cultural impresionant, în care teatrul, cercetarea și educația teatrală, muzica, literatura, pictura și alte arte își dau întâlnire pentru a încânta publicul românesc și internațional.
Aplaud faptul că ediția 2024 a FITS este dedicată prieteniei. Suntem într-un moment în care avem nevoie de puterea prieteniei. Cultura este o ocazie excelentă de a lega prietenii și totodată un mediu foarte bun de promovare a prieteniei ca valoare.
Reafirm aici sprijinul Ministerului Culturii pentru Fabrica de Cultură de la Sibiu, exemplar motor de dezvoltare comunitară. Sunt încântată de asemenea că Bursa de Spectacole de la Sibiu este recunoscută la nivel internațional, iar artiștii și instituțiile de spectacol din România își pot face cunoscuteevenimentele în parteneriat cu cele mai importante structuri de spectacol din lume.
Salut Programul de Voluntari din cadrul FITS, inițiativele pe care Festivalul le are în zona coproducțiilor internaționale și felicit FITS pentru atenția specială acordată Republicii Moldova.
Îmi doresc ca anvergura pe care Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu a atins-o sub conducerea directorului său, maestrul Constantin Chiriac, să fie exploatată ca un brand cultural de țară, ajutând România și cultura română.
Mulțumesc maestrului Constantin Chiriac pentru acest cadou pe care îl faceți în fiecare an Sibiului și României!
Mulțumesc, de asemenea, doamnei Hanna Wróblewska, Ministra Culturii din Polonia, Olga Wysocka, directoare a Institutului Adam Mickiewicz, profesorului Octavian Saiu, Liviu Jicman, directorul Institutului Cultural Român pentru #prietenia acordată Festivalului Internaționale de Teatru de la Sibiu!
Urez publicului să se bucure pe deplin de toate spectacolele și evenimentele FITS pe care le pot vedea de acum și până la sfârșitul lunii iunie!”