Președintele PNL Sibiu, Raluca Turcan, le atrage atenția că vor răspunde în fața comunității, la alegerile de anul viitor, în cazul în care nu accesează și nu încep proiectele pe fonduri europene.
”O să îndemn comunitatea să urmărească. Acolo unde primarii fac diferența, vor primi tot sprijinul meu pentru a-și continua activitatea în folosul comunității. Iar dacă au ratat oportunitatea, să știți că voi fi solidară cu comunitățile lor, pentru că nu mi se pare normal ca atunci când ai o șansă dată de un context internațional să o ratezi și să ignori niște necesități de dezvoltare reală pe care le avem”, a declarat Turcan, vineri, în cadrul unei conferințe de presă.
Ea spune că administrația locală are o oportunitate unică, ”cum nu am mai avut niciodată un astfel de moment” și consideră că meritul principal îi aparține președintelui Klaus Iohannis.
”Este meritul președintelui Klaus Iohannis și al guvernului care a realizat PNRR. Este un rezultat palpabil pe care eu, ca om politic, o să-l spun de fiecare dată: sumele care au revenit României sunt sumele care au fost negociate de președintele Klaus Iohannis și guvernul de la aceea vreme. Evident că au fost continuate de guvernele care l-au succedat. (…) Sunt țări cărora li s-au tăiat fondurile pentru că nu au îndeplinit niște condiții”, a completat Raluca Turcan.
Ea are cuvinte de laudă pentru autoritățile locale din Sibiu.
”Primarii și CJ Sibiu s-au mișcat foarte bine și acesta este un merit care trebuie accentuat”, a mai spus Turcan.
”Cei iresponsabili vor fi catalogați ca oameni care au ratat o șansă uriașă de dezvoltare pentru România.
Să știți că fondurile din PNRR, plus banii europeni care vin prin programele multi-anuale, reprezintă o hârtie de turnesol prin care și oamenii politici vor putea fi catalogați în 2 categorii. Oameni care au știut să valorifice aceste oportunități și oameni care au ratat cele mai mari oportunități de dezvoltare pentru România” – Raluca Turcan, președinte PNL Sibiu
Raluca Turcan: Asistența socială nu este o povară socială
Raluca Turcan susține că proiectele începute prin PNRR trebuie să fie încheiate până în 2026, iar cele încheiate prin acordul multi-anual se vor termina până cel târziu un an mai târziu, în 2027.
”Plaja de timp e una obiectivă, determinată de termenele din PNRR .Toate contractele trebuie încheiate până în 2023 și trebuie realizate până în 2026. Programele de sprijin prin acordul multi-anual au termen realizare 2027. Acestea sunt termenele realiste”, a explicat Turcan.
Deputatul de Sibiu atrage atenția programelor sociale, care pot scoate din sărăcie și izolare socială o bună parte din populație.
”În termeni adaptați realității românești, vreau să spun că trebuie să ajungem cu toții la concluzia, politicieni, administrație locală, că asistența socială nu este o cheltuială doar, e o formă de civilizație, un barometru pentru o țară și dacă e făcută în mod țintit, oamenii pot fi scoși din starea de sărăcie și întreaga societate prosperă pentru că dacă-i scoți din situația de marginalizare, unii intră în piața muncii, alții beneficiază de ajutorul statului.
Aici e nevoie de un efort comun, al nostru, oameni politici, al dumneavoastră, mass-media, al organizațiilor locale, să încerce să schimbe puțin câte puțin din mentalitatea pe care mulți încă o a că este o povară socială”, a mai spus Turcan.
Ea spune că a mizat în perioada cât a fost ministru al Muncii pe 4 piloni: pensii, salarii, ocupare și digitalizare și asistență socială.
”Ca ministru al Muncii nu m-am rezumat doar la pensii li salarii, ci am dezvoltat toată activitatea la minister pe 4 paliere. Pensii, salarii, ocupare și digitalizare și asistență socială. Fără acești 4 piloni practic nu poți ca în materie de segment care muncește și segment care beneficiază de pensii să ai politici țintite și eficiente”, a mai transmis Raluca Turcan.