Raluca Turcan: „Festivalul George Enescu și Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu sunt două dintre evenimente care ne definesc. Cultura nu are frontiere.” (CP)

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a transmis după deschiderea Festivalului Internațional George Enescu faptul că acesta, alături de Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, Festivalul Internațional de Film Transilvania TIFF, Astra Film Festival, dar și altele de calibru, organizate în țară, promovează cultura și valorile românești în lume și ne definesc ca națiune.

Foto: PNL Sibiu

Prioritatea mea ca ministru este să sprijin astfel de evenimente culturale care stimulează talentul, creativitatea, profesionalismul și deschiderea către oameni.

Cultura autentică, în esența ei, este universală, iar valorile creative profunde, aspirațiile umane spre frumos, adevăr și bine sunt comune tuturor națiunilor. Arta transcende granițele geografice și politice. Evenimente precum Festivalul Enescu sau Festivalul de Teatru sau de Film de la Sibiu sau Cluj demonstrează viabilitatea acestei idei. Aduc împreună creatori și artiști din toate colțurile lumii, într-un dialog intercultural viu, într-un spațiu și limbaj comun, cel al artei. Prin astfel de manifestări putem depăși prejudecățile și neînțelegerile, putem descoperi ceea ce ne unește dincolo de aparențele care ne despart. Cultura este liantul care poate contribui la pacea lumii”, spune Raluca Turcan.

„Artele sunt, fără echivoc, cel mai bun ambasador al oricărei națiuni, iar România strălucește prin Festivalul Enescu!” Ministrul Culturii a participat sâmbătă la conferința de presă organizată în debutul celei de-a XXVI-a ediții a Festivalului Internațional George Enescu. Cu acest prilej i-a conferit pianistului Mihai Constantinescu Distincția de Excelență și Trofeul Ministerului Culturii.

„Ca de fiecare dată, Guvernul României finanțează acest eveniment cultural de anvergură, prin Ministerul Culturii care este producător. Suma alocată în acest an este una mai consistentă față de ediția precedentă, în ciuda diminuării finanțării evenimentelor culturale prin Ordonanța de reducere a cheltuielilor bugetare. Festivalul Enescu se află în topul evenimentelor muzicale la nivel mondial, un statut obținut în ultimii 30 de ani de muncă asiduă și care arată parcursul nostru către marea scenă a artelor lumii unde România a început să fie din ce în ce mai prezentă”, a transmis Raluca Turcan.

Foto: PNL Sibiu

În cele 4 săptămâni de festival, desfășurat în București și alte 16 orașe din România, vor fi peste 120 de concerte programate și alte zeci de evenimente conexe (conferințe, lansări de carte și expoziții), la care vor fi invitați 3.500 de artiști invitați. 90 de concerte vor fi susținute doar în București, la care vor participa peste 150 de solişti, peste 60 de dirijori şi orchestre din 16 ţări. „Sunt câteva cifre relevante, care ne arată succesul și recunoașterea valorii Festivalului Enescu și care dovedesc că drumul este deschis spre noi colaborări viitoare și spre promovarea artiștilor români și a creației muzicale românești în mediile muzicale cele mai elevate.

Artele sunt, fără echivoc, cel mai bun ambasador al oricărei națiuni, iar România strălucește prin Festivalul Enescu!”, a mai spus ministrul Culturii. Festivalul George Enescu este un eveniment muzical românesc de prestigiu internațional, inițiat în anul 1958 în memoria marelui compozitor și violonist virtuoz român George Enescu.

La început, festivalul s-a ținut din trei în trei ani, iar în anii ’80, festivalul și-a pierdut din strălucire, după ediția din 1979 având loc neregulat. A fost reluat în 1991, devenind în scurt timp un punct de reper al culturii românești, aducând în țară personalități muzicale de renume mondial.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*