Vicepreședintele Camerei Deputaților, fostul Ministru al Culturii, Raluca Turcan, își exprimă nemulțumirea față de bugetul alocat culturii în 2025. Raluca Turcan afirmă că ugetul alocat culturii în acest an este cu 1,16% mai mic față de anul trecut și reprezintă doar 0,07% din PIB.
„În timp ce în spațiul public se discută aprins despre ”importanța patrimoniului național”, realitatea arată altfel: ”bugetul Ministerului Culturii scade din nou!” De la 1,42 miliarde lei în 2024 la 1,40 miliarde lei în 2025 – adică mai puțin cu 1,16%. Și mai grav, raportat la PIB, alocarea pentru cultură ajunge la un trist 0,07%!
Ce înseamnă acest lucru, concret?
Teatrele, muzeele, operele și toate instituțiile Ministerului Culturii vor avea bani mai puțini: -6,15% la credite bugetare și -14,78% la credite de angajament.
Cheltuielile de capital scad dramatic, cu -83%, deși exact aici este nevoie de cele mai mari investiții pentru instituțiile de cultură.
Industria cinematografică este lovită puternic– de la 123 milioane lei în 2024, ajunge la doar 50 milioane lei, mult sub necesarul de 192 milioane de lei credite bugetare și 273 milioane credite de angajament!
Evenimentele culturale, proiectele deja începute și finanțarea programelor existente riscă sa fie sever afectate.
În bugetul Ministerului Culturii:
Investiția programelor cu finanțare rambursabilă este diminuată cu 70 milioane de lei la credite bugetare (necesar 100 milioane de lei, alocat 30 de milioane de lei) ceea ce face ca finanțarea lucrărilor de proiectare și execuție la: Muzeul National de Istorie al României, Teatrul Național Marin Sorescu – Craiova, Vila Ion C. Brătianu – București, Muzeul Brătianu Ștefănești – Argeș, Teatrul Național și Opera din Cluj, Muzeul Revoluției din Timișoara sa fie puternic afectată. Sunt în implementare trei acorduri cadru de împrumut cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei pentru reabilitarea infrastructurii culturale din România, cu termene stricte, iar creditele bugetare aprobate sunt mult sub ceea ce este necesar pentru plata contractelor în derulare.
În concluzie, mai puțini bani, poate mai puțină cultură și, cu siguranță, mai multă indiferență. Dacă cineva se întreabă cât valorează cultura în România, răspunsul este clar: exact 0,07% din PIB!
Cultura nu trăiește din declarații!
Dacă vrem un viitor în care să avem încă teatre, muzee, filme românești și oameni dedicați în acest sector, este nevoie de finanțare reală, nu doar de discursuri frumoase!” a transmis fostul Ministru al Culturii.