Conducerea Primăriei Sibiu a ales să ascundă gunoiul sub preş în loc să cerceteze problema şi să o remedieze, acuză Raluca Amariei, președintele USR Sibiu, cea care, zilele trecute, a făcut public un presupus atac informatic asupra site-ului oficial sibiu.ro.
„Dacă site-ul nu a fost atacat, atunci când mai exact în istoria ei a vândut Primăria ceasuri?”, se întreabă Amariei, într-o nouă postare pe Facebook.
Liderul USR Sibiu susține că a descoperit deja celebra „pagină cu ceasuri a Primăriei” căutând propunerea de buget pentru 2018, pe care primarul Fodor a anunţat că o lansează în dezbatere.
„Scopul mesajului, sesizării mele, a fost de a semnala o posibilă problemă pentru ca site-ul să fie verificat. Panica invocată de conducerea Primăriei Sibiu este exagerată: «ne vedem nevoiți să analizăm posibilitățile legale pentru ca doamna Raluca Amariei să răspundă pentru declarațiile neadevărate și neverificate, acestea generând panică și nesiguranță în rândul cetățenilor și aducând atingere imaginii instituției». Sunt uimită de modul în care conducerea Primăriei Sibiu a ales să răspundă unei sesizări”, spune Raluca Amariei. Aceasta adaugă că declarația de presă a Primăriei Sibiu, potrivit căreia imaginea făcută publică de Amariei este o pagină datând din 2008, din cadrul vechiului site al Primăriei Sibiu, care nu mai este utilizat în prezent, fiind dezafectat, și că nu are legătură cu site-ul actual, este pur și simplu falsă.
Raluca Amariei a cerut părerea deputatului Lucian Stanciu-Viziteu, fost membru în Comisia pentru Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţiilor din Camera Deputaţilor. „Se încearcă inducerea ideii că sibiu.ro/ro2, zona identificată ca şi compromisă, nu este pe site-ul Primăriei. Aici însă sunt stocate hotărârile de Consiliu Local, inclusiv proiectul de hotărâre privind bugetul pe 2018, lansat în dezbatere în data de 18.01.2018, pagina fiind interconectată cu site-ul curent. Reacţia Primăriei este surprinzătoare. Pe tot globul orice avertizor al unei probleme de securitate este lăudat. Arătând o problemă orice instituţie are şansa să se întărească şi să devină mai bună. Regret că Primăria Sibiu nu vede beneficiul adus prin observarea unor vulnerabilităţi. Cum ar fi fost dacă toate hotărârile de CL ar fi dispărut de pe site în urma unui atac cibernetic? Cred că toţi am fi avut de suferit. Sunt primării/companii care plătesc cetăţeni să le verifice securitea la site/clădire/etc., aceasta fiind un mod foarte facil de a descoperi breşe. Când cineva le arată pe gratis ar trebui sa fim bucuroşi”, a precizat deputatul.
Mai mult, Raluca Amariei susține că urme ale fişierelor compromise încă se pot vedea în cache-ul Google și că ea va continua să-și facă datoria de cetăţean, semnalând problemele pe care le întâlnește, „chiar dacă Primăria continuă să acţioneze împotriva mea pentru o simplă sesizare”. „Nu putem ascunde mizeria sub preş la nesfârşit!”, a conchis președintele USR Sibiu.
Mihai COLIBABA