Radu Stanca va avea un bust în parcul Naționalului sibian

În anul sărbătoririi a o sută de ani de la nașterea lui Radu Stanca – dramaturg, poet, eseist și regizor de teatru, Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu organizează miercuri, 23 decembrie, de la ora 13:00, o ceremonie de dezvelire a bustului omului de teatru Radu Stanca.

Evenimentul va avea loc în parcul din fața Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu. Bustul realizat din bronz poartă semnătura artistului plastic Ioan Cândea și este donat Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu de către ing. Ioan Tușinean în numele Fundației I.C.M.J.- I.A.C.M. – Construcții S.A. Sibiu. Programul evenimentului include o scurtă ceremonie de sfințire și alocuțiuni despre importanța momentului.

Radu Stanca

„La 100 de ani de la nașterea marelui poet, dramaturg, om de teatru Radu Stanca – patronul Teatrului Național din Sibiu, reușim să punem în fața Teatrului Național din Sibiu, bustul marelui om de litere, om de teatru, lider al Cercului Literar de la Sibiu, omagiat cu o stea pe Aleea Celebrităților încă din anul 2014. Ne bucurăm că în Ajunul Nașterii Domnului Iisus reușim să facem în fața comunității sibiene acest eveniment. Ne bucurăm de sprijinul prietenilor care ne-au susținut, pornind de la domnul Tușineanu, care a dorit să doneze această lucrare, la Primăria din Sibiu și le mulțumim tuturor celor care ne-au fost alături în acest an atât de greu, pentru a putea să aducem acest semn al luminii înaintea Nașterii Domnului”, a declarat Constantin Chiriac, directorul general al Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu

Radu Stanca (1920-1962) a fost poet, dramaturg și regizor, precum și una dintre figurile marcante ale Cercului Literar de la Sibiu. A terminat în 1942 studiile Facultății de Litere și Filologie, din cadrul Universității Regele Ferdinand, Cluj-Napoca, pentru ca imediat după să se refugieze în Sibiu. Perioada pe care a petrecut-o aici este marcată, pe de o parte, de ființarea Cercului Literar de la Sibiu, pe care Radu Stanca îl patronează alături de alte nume importante ale epocii sale (Ștefan Aug. Doinaș, Ion Negoițescu, I.D. Sârbu, Cornel Regman etc.), iar, pe de altă parte, de activitatea sa de actor și regizor al Teatrului din Sibiu – același teatru care, câteva decenii mai târziu, îi va purta numele. Adept al unei poezii „pure”, baladești și histrionice, precum și al unui teatru poetic inspirat din marile mituri ale umanității, Radu Stanca rămâne în conștiința posterității drept unul dintre creatorii emblematici pentru viața literară și artistică românească a secolului trecut.

Ioan Cândea (n. 1957) este un sculptor și un artist plastic prolific născut în Sibiu, precum și una dintre prezențele constante la cele mai importante expoziții și saloane de artă din România. Încă de dinainte să finalizeze în 1986 studiile Academiei de Arte Iași (secțiunea Sculptură), Ioan Cândea a participat la numeroase expoziții internaționale, lucrările sale fiind prezente în orașe precum Ankara, Munchen, Ravenna, Budapesta, Geneva sau Veneția. A semnat peste 50 de monumente și efigii pentru public, în timp ce multe dintre lucrările sale fac parte din colecții particulare, printre care se numără atât Colecția Casei Regale din România, cât și colecții private din Franța, Germania, Belgia, Olanda, Marea Britanie, Danemarca ori Canada.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura