Radio DeVis, un proiect comunitar de succes al liceenilor de la „Onisifor Ghibu“

Miercuri, 6 decembrie, Asociația Devision în parteneriat cu Asociația ACT for Education și Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu“ din Sibiu au organizat festivitatea de premiere și încheiere a proiectului „Radio DeVis – Comunitatea on Air“ la Sibiu.

Scopul proiectului este creșterea gradului de educare și responsabilizare privind implicarea civică a tinerilor din Brașov și Sibiu prin înființarea unui radio comunitar online, itinerant, unde să lucreze elevi din școlile și liceele sibiene și brașovene care prin emisiunile/interviurile pe care le realizează să informeze și să crească gradul de conștientizare și implicare civică a tinerilor cu vârsta între 12 și 25 de ani. Radioul a emis, timp de șase luni, la Sibiu, iar acum va emite din Brașov și poate fi ascultat pe www.radiodevis.ro.

Peste 70 de producții media

Din 29 mai, când a fost lansat oficial radioul în Sibiu, echipa de jurnaliști comunitari sibieni alcătuită din 20 de elevi de la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu“ și echipa de multiplicatori de informație, alcătuită din alți 30 de elevi de la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu“ și Liceul de Artă au avut ocazia să învețe cum să realizeze materiale jurnalistice, să participe la ateliere în cadrul cărora au învățat prin metoda învățării experiențiale. Tinerii sibieni au realizat peste 70 de materiale jurnalistice care au rulat și rulează la radio, au organizat întâlniri în școlile și liceele sibiene unde au discutat despre implicare civică, voluntariat și cetățenie activă.

Moment de bilanț

„Suntem foarte mândri de ceea ce au reușit să realizeze tinerii sibieni. Ei au dat dovadă de entuziasm, implicare, empatie și dorință de învățare. Acest instrument de educare și conștientizare în spiritul implicării civice le-a oferit tinerilor ocazia să învețe experimentând o metodă nonformală foarte atractivă și interactivă“, a precizat Claudia Oprescu, președintele organizației Devision și managerul de proiect. La rândul său, profesoara Andreea-Larisa Onea, managerul local al proiectului, a mărturisit că echipa de voluntari i-a fost ca o a doua familie și a ținut să le mulțumească jurnalistei Doris Lupu, mentorul jurnaliștilor comunitari, precum și conducerii liceului – directorul Dorina Cismaș, directorul adjunct Dorina Dobrilă și fostul director adjunct Călin Găvozdea, care au susținut-o în acest demers.

Proiectul a fost realizat cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civică, un program dezvoltat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile în parteneriat cu Romanian-American Foundation, sprijinit de Enel România și Raiffeisen Bank.


Georgiana CHIȚIA

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*