Suntem în sezonul virozelor, iar în perioada iernii copiii sunt cei mai expuși. Este foarte dificil să facem diferența între principalele boli respiratorii, toate la fel de contagioase: răceală, gripă și COVID-19.
Răceala, gripa și infecția cu coronavirus au simptome similare, de aceea devine uneori dificil să facem diferența între ele. Dar diferențele există, important este să monitorizăm foarte bine evoluția simptomelor pentru a vedea exact ce tip de afecțiune este.
Ministerul Sănătății a clasificat fiecare dintre aceste boli respiratorii după simptome, cauze și cum tratăm.
Unde ne adresăm dacă cel mic are simptomele unei infecții respiratorii?
În cazul în care copilul are simptome specifice unei infecții respiratorii trebuie să ne adresăm în primul rând medicului de familie sau la centrul de permanență. Acesta va consulta și evalua clinic copilul și va prescrie tratamentul corespunzător pentru copil.
În cazul în care simptomele durează mai mult de trei zile sau starea copilului se agravează, părinții trebuie să meargă urgent cu acesta la un Centru de evaluare unde va fi evaluat clinic, imagistic și biologic.
„Copiii cu simptomatologie severă sau cei cu factor de risc vor fi direcționați de medicul de familie sau din centrul de evaluare către camerele de gardă/ unitățile de primiri urgențe”, a transmis Ministerul Sănătății.
Simptomele gripei
Gripa este o afecțiune incredibil de contagioasă, produsă de două tipuri de virusuri: virusul gripal A și virusul gripal B.
Gripa se instalează brusc ca simptome, aceasta fiind o diferență clară între gripă și răceală. Pe lângă că simptomele debutează brusc, ele durează între 7 și 10 zile. Printre cele mai frecvente simptome sunt febră 38,5°C-39°C care durează 3-5 zile, frisoane, cefalee și dureri în gât, tuse persistentă, dureri musculare persistente și articulare plus astenie fizică marcată.
Netratată sau tratată corespunzător, gripa poate duce la diferite complicații respiratorii, unele dintre ele foarte grave, mai ales pentru categoriile principale de risc: copii, bătrâni și pacienți cu afecțiuni medicale.
În cazul copiilor mici și sugarilor, gripa se manifestă cu febră ridicată, peste 39 de grade, diaree, vărsături, dureri abdominale, dificultăți respiratorii, miozită și episoade frecvente de otite și laringite.
Conduita terapeutică la copii în cazul gripei
Ministerul Sănătății a venit cu o serie de recomandări în cazul copiilor care au gripă:
- Prezentați-vă sau consultați medicul de familie pentru evaluare în vederea stabilirii conduitei terapeutice
- Hidratarea corespunzătoare a copilului (ceai, apă, sucuri naturale)
- Febra de peste 38,5°C se tratează cu paracetamol sau ibuprofen la indicațiile medicului, în funcție de vârsta copilului
- Îndepărtați secrețiile nazale pentru a ușura respirația
- Tratamentul antiviral cu Oseltamivir se poate administra numai la indicația medicului, pe bază de prescripție
- Gripa NU se tratează cu antibiotice
Simptomele infecției cu virusul sincițial respirator (VSR)
Simptomele acestui virus durează circa două săptămâni, iar cele mai frecvente sunt:
- Tuse
- Secreții nazale
- Febră
- Respirație șuierătoare
- Respirație rapidă
- Apnee la sugari (pauză în respirație)
Simptomele răcelii
Răceala debutează treptat, la 1-3 zile de la contactul cu virusul și durează până la 7 zile. Primele simptome pe care le poți resimți sunt acelea de oboseală, durere în gât și congestie nazală. Pe lângă simptomele amintite anterior pot apărea subfebrilitate sau febră moderată, tuse sporadică și evoluție autolimitantă.
Cum tratăm răceala:
- Informare și evaluare de către medicul de familie
- Lichide pentru hidratarea copilului
- Îndepărtarea secrețiilor nazale pentru ușurarea respirației celui mic
- Febra de peste 38,5°C se tratează cu paracetamol și ibuprofen la indicațiile medicului, în funcție de vârsta copilului
- NU se recomandă antibiotice
Simptome COVID-19
În contextul pandemiei de COVID-19, infecția cu noul coronavirus poate fi ușor confundată cu gripa sezonieră.
Simptomele sunt asemănătoare, diferența fiind faptul că gripa sezonieră este produsă de virusul gripal A sau virusul gripal B, iar COVID-19 este produsă de infecția cu SARS CoV-2.
Simptomele la infecția cu COVID-19 sunt: tuse, febră, oboseală, dificultăți de respirație, dureri în gât, răgușeală, vărsături, diaree sau pierderea gustului/mirosului și dureri de cap.