Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea, a anunțat că, în momentul de față, se află în faza de avizare la ministere un proiect de act normativ prin care fermierii care doresc vor primi gratuit purcei din rasele Bazna și Mangalița, pe care îi vor crește până la minimum 130 de kilograme, urmând ca jumătate din efectiv să fie preluat apoi de un procesator la un preț anterior stabilit.
„Suntem deja cu un proiect de act normativ în faza de avizare la ministerele de linie privind porcul de rasă indigenă. Sunt cele două rase, Mangalița și Bazna, care au fost abandonate în ultima perioadă de timp, dar, din fericire, câțiva oameni în țara aceasta care au avut dragoste față de acest animal, față de aceste rase le-au păstrat. Avem un efectiv redus, dar pe care îl susținem în așa fel încât efectivul să crească și apoi să distribuim carnea de Bazna și de porc Mangalița. Este un program care va suscita interes”, a declarat Petre Daea, prezent joi la Alba Iulia cu ocazia caravanei „Alege oaia!”.
Daea a menționat că se vor da purcei gratuit celor care doresc să crească porci din cele două rase. „Acești porci vor fi crescuți în gospodăriile populației, într-o rație furajeră pe care o știu cei care au crescut dintotdeauna aceste rase. Ei primesc gratuit (purceii – n.r.), având apoi obligativitatea ca jumătatea din efectivul pe care noi îl dăm ca și efectiv pentru creștere să fie preluat apoi de procesatori la prețuri stabilite în momentul în care se distribuie acești purcei”, a explicat ministrul, citat de Agerpres.
Daea a menționat că purceii vor fi crescuți și îngrășați până la minimum 130 de kilograme, urmând să fie dați apoi la procesator, pentru a face diferite produse sau a vinde carnea așa cum este ea.
„Actul normativ este în avizare la celelalte ministere. Se vor înscrie în program atât cei care doresc să crească purcei și cei care doresc să îngrașe purcei, respectiv și cei care vor procesa. Într-un cuvânt, există un lanț al producerii cărnii de porc din aceste două rase bine pus la punct și pe care îl dezvoltăm cu scopul triplu, anume cel de a dezvolta și a păstra rasa respectivă, de a valorifica cerealele din gospodăriile populației și, evident, de a acorda consumatorului produse bune și foarte bune”, a conchis ministrul.