Puntea prieteniei, promovată la Sibiu

Secţia română a Radio China Internaţional organizează la Sibiu, Cluj-Napoca şi Bucureşti o amplă acțiune de promovare.

chRadio China Internaţional (RCI), unul dintre cele mai mari posturi de radio din lume, care emite în 65 de limbi, a venit în România pentru a se face cunoscut publicului de aici. Secţia de limba română a organizat, la sfârşitul săptămânii trecute, la Sibiu, o acţiune de prezentare a activităţii şi colectivului postului de radio care emite din Beijing. După Sibiu urmează Clujul şi Bucureştiul. „Am organizat această prezentare pentru publicul român, despre RCI, în speţă despre secţia de limba română a RCI. Anul acesta am ales trei oraşe: Sibiu, Cluj-Napoca şi Bucureşti. Sperăm să avem şansa de a merge în şi mai multe oraşe din România, pentru că noi, secţia de limbă română a Radio China Internaţional, facem emisiuni zilnice pentru publicul român şi pentru vorbitorii de limba română din Republica Moldova, pentru ca lumea din afară să cunoască mai bine China modernă”, a explicat Wu Min, directorul secţiei de limba română a RCI.

Asemănări

Evenimentul de la Sibiu s-a desfăşurat la Biblioteca Județeană „Astra“ şi a cuprins şi un scurt program artistic oferit de tinerii români care studiază arta, cultura şi limba chineză la Institutul Confucius din cadrul ULBS. Cu această ocazie, au luat cuvântul Song Shaofeng, directorul Institutului Confucius din Sibiu, şi Wu Min, directorul secţiei de limba română a RCI.  Acesta a vorbit despre secţia de limba română a CRI, care a luat fiinţă în 1965, dar şi despre „Puntea prieteniei”, care leagă poporul român şi poporul chinez. „Cele două popoare, România şi China, au mai multe puncte comune. Noi toţi demonstrăm un optimism aparte faţă de viaţă, veselie şi suntem oameni foarte inteligenţi. Şi România are o istorie relativ lungă şi spectaculoasă, deși nu e la fel de lungă ca istoria Chinei, de peste 5.000 de ani. Am vizitat oraşul Sibiu, am vizitat Muzeul în aer liber şi sunt încântat de faptul că românii au percepţia aceasta de a păstra tradiţiile. Muzeul Satului din Sibiu este o dovadă în acest sens. Nici voi şi nici noi nu uităm trecutul, deoarece se spune că trecutul este oglinda viitorului. Putem învăţa foarte multe lucruri de la strămoşii noştrii”, este de părere Wu Min.

Promovare şi prietenie

Institutul Confucius şi Radio China Internaţional sunt parteneri în consolidarea prieteniei dintre România şi China, dar şi în promovarea culturii, civilizaţiei şi limbii chineze în România.  Anul acesta se împlinesc 66 de ani de la înfiinţarea relaţiilor diplomatice dintre România şi China, cifra 6 fiind considerată una foarte norocoasă pentru chinezi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*