Pubela galbenă poate fi foarte bogată…în plastic (P)

Treaba cu plasticul este că nu toate variantele sunt reciclabile, sau atât de ușor de reciclat. Prin urmare, ar trebui să acordăm întotdeauna atenție simbolurilor de pe ambalaj. (RIC)

foto Adi Eco

Se reciclează: recipiente din PET (sticle transparente sau colorate pentru băuturi -apă, suc, bere, ulei), folia de plastic de la baxurile de apă, găletușele de iaurt, lăzile din plastic, caserole din plastic (cele transparente), pungi alimentare, sticle de lapte, sticle de detergent pentru rufe sau balsam, sticle de șampon și balsam, ambalaje Tetra pack — cutii de lapte sau suc care arată ca hârtia (ambalajele tip TETRA PAK, realizate din 70% carton, dar și straturi de polietilenă și aluminiu. Majoritatea reciclatorilor solicită expres depozitarea acestui tip de ambalaj în recipientul de plastic și metal.). Atenție să le clătiți înainte de a le pune în pubela galbenă.

Nu se reciclează: recipiente cu produse care conțin substanțe chimice (de exemplu, antigel), cutii de produse care conțin îngrășăminte pentru plante sau pesticide (pot conține substanțe periculoase).

Există 7 tipuri de plastic. Unele dintre acestea sunt reciclate pe scară largă, altele sunt foarte greu de reciclat sau pot fi reciclate doar în anumite condiții. Pe majoritatea produselor găsim înscris numărul Societății Americane pentru testare și materiale (ASTM) adică Codul Resin de Identificare (RIC) specific fiecărui materal.

♳ 1 PET sau PETE (polietilen tereftalat) – Reciclabil

PET este un numărul 1 din plastic. Este un material termoplastic format din combinația de etilen glicol și acid tereftalic. Este o alegere populară în ambalajele pentru alimente și băuturi, deoarece este un plastic clar, puternic și ușor. Aproape toate sticlele de băuturi din plastic de unică folosință sunt fabricate din acest polimer. Utilizarea PET nu se limitează la sticlele de băuturi, fiind, de asemenea, utilizat frecvent în covoare, saci de dormit, piese auto și multe alte produse.

♴ 2 HDPE (polietilenă de înaltă densitate) – Reciclabil; reutilizabil

HDPE este numărul 2 din plastic. Este robust și utilizat frecvent în recipiente pentru lapte sau detergent pentru rufe și sticle de înălbitor. Poate fi translucid sau opac. Recipientele din HDPE colorate tind să aibă o rezistență mai mare decât sticlele din HDPE transparent. Plasticul opac, colorat rezistă la crăpătură sau coroziune, ceea ce îl face un bun recipient pentru detergenți și agenți de curățare pentru uz casnic. Este un plastic de calitate alimentară care este sigur pentru depozitarea mărfurilor perisabile, cum ar fi laptele, dar NU este conceput pentru depozitarea pe termen lung a alimentelor. Este dificil să eliminați mirosurile și reziduurile din polietilenă de înaltă densitate. HDPE este relativ ieftin de fabricat și poate fi ușor reciclat. Plasticul HDPE reciclat este utilizat pentru a realiza multe produse, cum ar fi jucării, sticle de sodiu, coșuri de gunoi, conuri de trafic și „cherestea” din plastic pentru punți și mobilier de exterior.

♵ 3 PVC (clorură de polivinil) – Rareori reciclat;

PVC este un material vinovat pentru substanțele chimice toxice pe care le eliberează în timpul ciclului său de viață. Costurile de procesare sunt ridicate pentru PVC, iar produsul final nu are o calitate bună. Din acest material sunt construite profilele pentru geamurile termopan, unele dintre cele mai răspândite tipuri de ferestre.

♶ 4 LDPE (polietilenă de densitate mică) – Nu intotdeauna poate fi reciclat; reutilizabil

LDPE se prezintă sub forma unui material foarte flexibil, proprietate care îl face ușor de procesat și extrem de maleabil, una dintre aplicațiile cele mai cunoscute fiind plasele pentru cumpărături. Polietilena de joasă densitate se mai remarcă printr-un cost scăzut de producție, rezistență chimică foarte mare și proprietăți excelente de izolare electrică.

♷ 5 PP (polipropilenă) – Reciclabil; reutilizabil

PP este un material plastic mai rezistent la căldură decât policlorura de vinil (PVC). Este folosită în industria materialelor plastice, mai ales la instalațiile de încălzire.  Polipropilena este ieftină și poate deveni translucidă când nu este colorată.

♸ 6 PS (polistiren) – Greu reciclabil; reutilizabil,

Tăvile de polistiren pentru alimente, pe care le găsim atât de ușor pe rafturile supermarketurilor noastre: pot fi  refolosite, după ce sunt curățate. Pot fi puse în pubela galbenă, dacă nu conțin resturi de mâncare.

Polistirenul este unul din cele mai răspândite tipuri de masă plastică.

♹ 7 Altele — Nu sunt reciclabile;

Acestea se referă la amestecuri din cele de mai sus sau un alt material plastic greu de reciclat. Aceste tipuri de plastic sunt folosite la CD-uri, DVD-uri sau echipament de laborator, în industria auto, pentru carcase de produsele electronice sau electrocasnice etc.

Așadar, cu relativ puțin efort de a separa gunoiul, putem ajuta la reducerea poluării, contribuim la păstrarea apei curate, conservăm resursele naturale neregenerabile și reducem consumul de energie.

 

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura