Trei din cele zece localități care fac parte din zona metropolitană Sibiu au fost EXCLUSE de către specialiștii care au elaborat primul proiect concret care vizează această zonă, spune Cătălin Stanciu, consilier local și președinte al Organizației Municipale PSD Sibiu.
Cătălin Stanciu: „Din acest motiv, în cadrul ședinei ordinare a Consiliului Local de miercuri, 30 martie 2022, eu și colegul meu, Alexandru Popa, am votat împotriva proiectului de hotărâre cu numărul 2 de pe Ordinea de zi suplimentară privind – aprobarea participării Municipiului Sibiu în cadrul proiectului ”Modernizarea și extinderea transportului public la nivelul zonei metropolitane Sibiu”.
Zona Metropolitană este un deziderat despre care se vorbește de mulți ani și care, în sfârșit, a început să prindă contur. Din această zonă metropolitană fac acum parte municipiul Sibiu, orașele Cisnădie și Ocna Sibiului și comunele Șelimbăr, Șura Mare, Șura Mică, Cristian, Poplaca, Roșia și Sadu.
Este pentru prima dată când această inițiativă se materializează sub forma unui proiect concret, acela de modernizare și extindere a transportului public la nivelul zonei metropolitane. Însă, paradoxal, tocmai din acest prim proiect sunt excluse trei comune: Roșia, Cristian și Poplaca. Practic, peste 12.300 de locuitori ai zonei metropolitane nu vor fi conectați de polul zonei, municipiul Sibiu, prin transport public local.
Sunt sigur că printr-o ajustare corespunzătoare a proiectului se puteau găsi soluții sustenabile, astfel încât toate cele nouă localități care fac parte din zona metropolitană Sibiu să fie conectate cu municipiul reședință de județ.
Din punctul nostru de vedere nu s-au făcut demersurile necesare pentru ca toți membri care plătesc cotizație la Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Transport Metropolitan Sibiu” să beneficieze de acest proiect de modernizare și extindere a transportului public local, motiv pentru care nu am putut gira un astfel de proiect inechitabil.
Specialiștii din cadrul Primăriei Sibiu care lucrează la elaborarea unor astfel de proiecte trebuie, pe viitor, să înceteze să gândească local, și să înceapă să gândească zonal, la nivel metropolitan. Este de datoria lor să armonizeze interesele tuturor cetățenilor celor zece localități care fac parte din zona metropolitană Sibiu”.