Conducerea PSD a stabilit să se organizeze alegeri pentru funcţia de preşedinte în 11 organizaţii judeţene conduse de lideri interimari, printre acestea fiind şi organizaţia PSD Sibiu, condusă de ministrul Turismului, Bogdan Trif, au declarat surse din PSD.
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a propus, ieri, la Neptun, în şedinţa Comitetului Executiv Naţional al partidului, să se organizeze alegeri judeţene pentru funcţia de preşedinte în toate filialele conduse de lideri interimari, au declarat surse social-democrate participante la şedinţă.
Potrivit surselor citate, după ce CExN a admis propunerea lui Dragnea, preşedintele partidului le-a cerut liderilor judeţeni interimari ai PSD să înceapă chiar de săptămâna viitoare pregătirile pe plan local pentru organizarea de conferinţe judeţene de alegere a noilor preşedinţi.
„În CEX-ul desfăşurat ieri s-a decis, prin vot, ca în cadrul organizaţiilor judeţene unde există preşedinţi interimari să fie organizate alegeri. Astfel, în cadrul Organizaţiei Judeţene PSD Sibiu, va fi convocat în perioada imediat următoare un Birou Permanent pentru a se stabili data organizării alegerilor pentru preşedinţia organizaţiei”, a declarat Bogdan Trif, preşedintele interimar al organizaţiei judeţene PSD Sibiu.
Filialele judeţene PSD din Botoşani, Suceava, Cluj, Alba, Braşov, Brăila, Timiş, Iaşi, Giurgiu şi Sibiu, precum şi organizaţia PSD Bucureşti sunt conduse de preşedinţi interimari.
Statutul PSD a fost modificat la Congresul extraordinar din 10 martie, în sensul în care alegerea preşedintelui organizaţiei judeţene nu se va mai face prin scrutin intern, în care votează direct toţi membrii de partid din judeţ, ci se revine la formula de alegere a conducerii organizaţiei judeţene prin delegaţi.
Pe 30 iunie 2016, Comitetul Executiv Naţional (CExN) al PSD a luat act, la Târgovişte, de demisia a şase preşedinţi de organizaţii judeţene, ca urmare a rezultatelor slabe la alegerile locale. Cei şase lideri judeţeni care şi-au dat atunci demisiile au fost Ovidiu Portariuc (Botoşani), Cătălin Nechifor (Suceava), Remus Lăpuşan (Cluj), Ioan Dîrzu (Alba), Mihai Mohaci (Braşov) şi Octavian Petric (Satu Mare). În locul lor, CExN al PSD i-a numit preşedinţi interimari, până la organizarea de alegeri judeţene, pe Doina Fedorovici (Botoşani), Ioan Stan (Suceava), Horia Nasra (Cluj), Marius Dunca (Braşov) şi Aurelia Fedorca (Satu Mare), în timp ce la PSD Alba a fost numit interimar tot demisionarul Ioan Dîrzu. Din cele 6 organizaţii judeţene, doar PSD Satu Mare a organizat alegeri interne în care Aurelia Fedorca a devenit preşedinte ales, nu desemnat de la centru.
O altă organizaţie judeţeană PSD condusă interimar este Brăila. Fostul preşedinte al PSD Brăila, ex-premierul Mihai Tudose, a demisionat din funcţie după ce a fost ales vicepreşedinte naţional al PSD la Congresul din 18 octombrie 2015. Potrivit vechiului statut PSD, membrilor partidului li se interzicea să deţină în acelaşi timp o funcţie în conducerea centrală a partidului şi o funcţie de preşedinte al unei organizaţii judeţene. Interimatul, după demisia lui Tudose, a fost preluat de primarul municipiului Brăila, Aurel Simionescu. Pe 9 februarie 2016, după ce DNA l-a arestat preventiv pe Simionescu, conducerea judeţeană a PSD Brăila l-a numit preşedinte interimar pe senatorul Ion Rotaru, care ocupă funcţia şi în prezent.
Cel mai nou lider interimar din PSD este Călin Dobra. Acesta a preluat pe 23 ianuarie conducerea provizorie a filialei judeţene din Timiş a social-democraţilor, după ce CExN al PSD l-a exclus din partid, pe 15 iunie 2017, pe preşedintele judeţean de la acea vreme, fostul premier Sorin Grindeanu.
De asemenea, organizaţia PSD Iaşi este condusă interimar de preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Maricel Popa. Acesta asigură interimatul filialei judeţene din 22 februarie 2017, după ce într-o şedinţă a CExN al PSD desfăşurată la Bucureşti, conducerea centrală a partidului a decis să-l demită pe fostul preşedinte PSD Iaşi, Mihai Chirica, din toate funcţiile deţinute în partid, la finalul unui şir de critici ale lui Chirica cu privire la OUG 13.
Şi filiala judeţeană PSD Giurgiu este condusă interimar, din februarie 2017, de Marian Mina, preşedintele Consiliului Judeţean. Interimatul din Giurgiu a apărut după ce fostul preşedinte al filialei, senatorul Niculae Bădălău, a fost promovat în 28 decembrie 2016, prin vot în CExN, în funcţia de preşedinte executiv al PSD.
Printre şefii interimari ai PSD se află şi ministrul Turismului, Bogdan Trif, preşedintele organizaţiei judeţene Sibiu. După ședința conducerii social-democraților de la Neptun, Trif a transmis o declarație de presă, în care a ținut să precizeze că PSD este reprezentat de o echipă în cadrul căreia au loc dezbateri, schimburi de opinii, care se tranșează în mod democratic prin supunere la vot, iar majoritatea întotdeauna decide. „Demontez absolut orice zvon prin care se induce ideea că în PSD ar fi dictatură și că un singur om ar hotărî în numele tuturor”, a mai declarat ministrul sibian.
Bogdan Trif, președinte PSD Sibiu:
„Întâlnirea de ieri a membrilor CEX a dovedit încă o dată unitatea care caracterizează Partidul Social Democrat. Suntem o echipă puternică care are ca principal obiectiv guvernarea pentru bunăstarea românilor. Ieri au fost dezbătute și votate liniile principale ale planului de acțiune al PSD pentru următoarea perioadă. Pe fiecare domeniu au fost votate măsuri și au fost stabilite termene pentru implementarea acestora. Este important să avem continuitate în ceea ce privește programul de guvernare pentru care PSD a fost ales de români. Cifrele de bilanț au demonstat că PSD a guvernat bine, chiar azi Standard & Poor’s – cea mai mare agenție de rating a lumii – a menținut calificativele pentru România care are o poziție solidă sprijinită de nivelul moderat al datoriei externe şi de perspective solide de creștere economică.
În cadrul CEX au fost evocate direcțiile strategice. Președintele PSD, Liviu Dragnea, a vorbit despre un posibil candidat comun PSD-ALDE la alegerile prezidențiale. Este important ca un personaj toxic pentru societatea românească precum Klaus Iohannis, declarat irevocabil de o instanță, “cumpărător de rea credință de case”, să nu mai conducă vreodată România. Este inadmisibil ca un președinte să blocheze, în detrimentul românilor, inițiativele Parlamentului și ale Guvernului, doar pentru un scop pur personal, și anume obținerea cu orice preț a unui nou mandat de președinte.
PSD are obligația să vină în fața românilor cu un candidat responsabil, un mediator, un conducător de stat care să reprezinte un liant între puterile statului. Românii merită un președinte care să apere interesele țării și ale românilor.
Țin să precizez că PSD este reprezentat de o echipă în cadrul căreia au loc dezbateri, schimburi de opinii, care se tranșează în mod democratic prin supunere la vot, iar majoritatea întotdeauna decide. Demontez absolut orice zvon prin care se induce ideea că în PSD ar fi dictatură și că un singur om ar hotărî în numele tuturor. Aceste aberații au scopul de a dezinforma și a decredibiliza partidul care a primit încrederea românilor prin vot direct.”
Filiala PSD Bucureşti este condusă şi ea, interimar, de primarul general al Capitalei, Gabriela Firea. La 9 februarie 2016, după un conflict cu social-democraţii din Sectorul 5, Robert Negoiţă s-a retras de la conducerea PSD Bucureşti, în locul acestuia fiind numită provizoriu Gabriela Firea.