Protest tăcut al lucrătorilor din Muzeul ASTRA: „Merităm mai mult!”

Zeci de angajați ai Complexului Național Muzeal ASTRA din Sibiu au profitat de prezența numeroasă din Noaptea Muzeelor pentru a trage un semnal de alarmă legat de subfinanțarea culturii.

foto: Mihai Colibaba

„«Noapte în muzee în Anul Centenarului!» Așa se numește protestul în care Muzeul ASTRA s-a implicat, la Noaptea Muzeelor. De ce am făcut asta? Pentru că Muzeul ASTRA este un pol generator de cultură, educație, dezvoltare economică și garantează prin fapte identitatea națională! Practic, oferim un act cultural interactiv și (mai ales!) de calitate! Noi, lucrătorii din muzee, merităm mai mult! Merităm normalitate și credem că se poate acest lucru! Noi nu cerem nimic. Noi merităm!”, au scris reprezentanții CNM ASTRA, pe pagina oficială de Facebook.

Îmbrăcați în tricouri galbene, inscripționate cu mesajul „Noapte în muzee în Anul Centenarului”, muzeografii și ceilalți angajați ai cele mai mari instituții de cultură din Sibiu au urcat pe scena amenajată în Muzeul în aer liber, înaintea concertelor trupelor Domino și Vama, iar miile de sibieni și turiști i-au răsplătit cu aplauze pentru munca lor. „Noi suntem Muzeul ASTRA, noi suntem continuatorii Astrei. Acum 100 de ani, un ideal era înfăptuit. Datoria noastră este să mergem mai departe, să ducem tradiția mai departe. Vrem să oferim calitate, vrem să oferim garanția calității și autenticității”, a declarat, cu această ocazie, Ciprian Anghel Ștefan, managerul CNM ASTRA.

Muzeul ASTRA este cea mai importantă instituție de cultură din România, iar rezultatele sale confirmă acest statut: Muzeul ASTRA înseamnă peste 500 de mii de vizitatori în fiecare an, șase programe anuale, peste 500 de meșteri și actanți implicați în acțiuni culturale, peste 3.000 de piese restaurate și alte 5.000 de piese conservate. În plus, complexul sibian constituie un model de bune practici promovat de Eurostat în domeniul unităților cultural-creative, un exemplu de bune practici recunoscut de Mecanismul Financiar al Spațiului Economic European pentru modul în care a fost implementat proiectul „Patrimoniu deschis“, iar managerul instituției este situat între primii 30 de experți ai Uniunii Europene în domeniul patrimoniul cultural și al meseriilor emergente. Cu toate acestea, Muzeul ASTRA se confruntă, ca toate instituțiile de cultură din țară, cu nevoia acută de investiții care să-i susțină dezvoltarea.

Prezentă la deschiderea Nopții Muzeelor, Christine Manta Klemens, vicepreședintele Consiliului Județean Sibiu, a ținut să-i felicite pe angajații CNM ASTRA. „Acest sprijin pe care Consiliul Județean îl oferă Muzeului ASTRA și tuturor instituțiilor care sunt în subordinea noastră nu este ceva deosebit. Este un lucru normal, așa trebuie să se întâmple, pentru că Consiliul Județean trebuie să sprijine tot ce se numește cultură. Aici, lucrurile se întâmplă foarte bine, muzeul are o vizibilitate în toată țara și, deci, cu atât mai normal este ca noi să finanțăm cât putem, în măsura posibilităților. Anul acesta, de exemplu, bugetul a suferit și, de aceea, și finanțarea este un pic mai redusă decât ar trebui și, totuși, încercăm să facem tot ce se poate. Muzeul, la rândul lui, are o activitate deosebit de bogată și îl felicit acum, public, pe dl. director pentru toată echipa pe care o are alături de dânsul, pentru tot ceea ce fac”, a menționat Klemens.

În perioada 18-20 mai, Muzeul ASTRA a înregistrat 34.109 vizitatori, potrivit datelor oferite de instituția muzeală. În acest interval, au avut loc următoarele evenimente:

– 18 mai 2018 – Ziua Internațională a Muzeelor – vernisajul expoziției „Daruri din Epoca de Aur: din colecția Nicolae și Elena Ceaușescu” și aniversarea a 25 de ani de la inaugurarea Muzeului de Etnografie Universală „Franz Binder”

-18-20 mai 2018 – animații culturale/ateliere interactive în gospodăriile din Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, desfășurate în cadrul programului Animă ASTRA sub egida Anului European al Patrimoniului

-19 mai 2018 – Noaptea Muzeelor – concerte, Vama și Domino, pe scena de pe lacul din Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, ateliere interactive, muzică și dansuri populare, expoziții și un maraton gastronomic la Târgul de țară. În Noaptea Muzeelor, unitățile Muzeului ASTRA au înregistrat 27.942 vizitatori.


Mihai COLIBABA

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura