Protecția solară nu e suficientă dacă nu este aplicată corect. Aceste greșeli cresc riscul de melanom

Expunerea excesivă și necorespunzătoare la razele UV ale soarelui este unul dintre principalii factori de risc pentru melanom, un tip de cancer de piele foarte periculos.

Foto: pexels.com

Deși aplicarea cremei de protecție solară este esențială pentru a ne proteja pielea, greșelile în aplicare pot anula efectul acesteia și pot crește riscul de melanom, conform Monitorul de Cluj.

Mituri despre protecția solară

Multe persoane cred că nu au nevoie de cremă de protecție solară pentru a nu se arde, sau că folosind protecție scăzută se vor bronza mai tare. Alții cred că aplicarea dimineața este suficientă pentru toată ziua. Aceste idei sunt greșite și pot pune sănătatea în pericol.

Riscurile expunerii la radiațiile UV

Radiațiile ultraviolete (UV) de la soare sunt principalii factori de risc pentru melanomul cutanat. Acest tip de cancer de piele este foarte răspândit, cu aproximativ 1,5 milioane de cazuri noi înregistrate anual la nivel mondial.

Pentru a ne proteja pielea, este esențial să folosim o cremă de protecție solară adecvată și să știm cum să o aplicăm corect. Expunerea la soare fără protecție adecvată poate duce la îmbătrânirea prematură a pielii și poate favoriza apariția cancerului de piele.

Există trei tipuri de raze UV: UVA, UVB și UVC. Cele mai multe raze care ajung la suprafața pământului sunt razele UVA. UVB ajung într-o măsură mai mică, iar UVC sunt complet absorbite de atmosferă.

În doze mici, razele UV pot avea efecte pozitive, precum stimularea producției de vitamina D. Totuși, expunerea excesivă la razele UVA și UVB poate deteriora ADN-ul celulelor pielii, crescând riscul de mutații genetice care pot duce la cancer.

Primul lucru la care trebuie să te uiți când alegi o cremă de protecție solară este factorul de protecție solară (SPF). Acesta indică cât timp durează până când radiațiile solare înroșesc pielea.

În funcție de SPF, cremele de protecție solară sunt împărțite în patru categorii: protecție scăzută (SPF 6-10), protecție medie (SPF 15-25), protecție ridicată (SPF 30-50) și protecție foarte ridicată (SPF 50+). Este recomandat să nu folosiți protecție mai mică de SPF 15 și să aplicați crema la fiecare două ore.

Protecția solară și melanomul. Greșelile care îți pun viața în pericol

Pentru a alege cea mai potrivită protecție solară, este util să cunoști fototipul pielii, care se stabilește pe baza trăsăturilor individuale, cum ar fi culoarea ochilor și a părului sau cât de deschis este tenul. De exemplu, o persoană cu pielea foarte deschisă și părul blond sau roșcat ar trebui să folosească o cremă cu un SPF mai mare de 50.

Aplicarea corectă a cremei de protecție solară este crucială pentru a asigura o protecție eficientă. Crema trebuie aplicată la fiecare două ore și reaplicată după baie sau activități fizice care provoacă transpirație. De asemenea, este important să aplici crema cu 20-30 de minute înainte de expunerea la soare pentru a-i permite să se absoarbă bine în piele.

Protecția solară nu este suficientă dacă nu este aplicată corect. Evitarea expunerii la soare în orele de vârf, folosirea unei creme de protecție cu un SPF adecvat și aplicarea corectă și frecventă a acesteia sunt esențiale pentru a reduce riscul de melanom și pentru a ne proteja sănătatea.

Expunerea excesivă și necorespunzătoare la razele UV ale soarelui este unul dintre principalii factori de risc pentru melanom. Aplicarea cremei de protecție solară este esențială pentru a ne proteja pielea și pentru a reduce efectele nocive ale razelor solare, însă un produs sau o metodă de aplicare greșită ar putea anula efectul acesteia.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*