Proiectul „Patrimoniul Bibliotecii ASTRA pentru toți” a debutat în aceste zile cu primele întâlniri susținute cu public, în Foaierul bibliotecii publice sibiene.
Elevi ai mai multor licee sibiene, însoțiți de profesorii de istorie, au beneficiat de prezentări inedite care au menirea de a duce la lumină informații cuprinse în paginile publicațiilor periodice aflate în partimoniul Bibliotecii ASTRA Sibiu.
Prima prezentare din cadrul proiectului s-a intitulat „Anul 1873 în revista Le Monde Illustré – lumea în urmă cu 150 de ani” și a cuprins expunerea principalelor evenimente petrecute pe mapamond în urmă cu 150 de ani.
Foto: Biblioteca ASTRA Sibiu
”În urma demersului de cercetare a revistei Le Monde Illustré, am reușit să valorificăm și să înfățisăm o serie de informații privind evenimentele care se derulau în lume la acea vreme și care ajungeau la public prin intermediul unor astfel de publicații periodice. Prezentarea a inclus informații legate de: împăratul Franței Napoleon al III-lea, mișcarea aboliționistă, imperiile coloniale, inaugurarea unei căi ferate și un incendiu din Japonia, un zbor cu balonul din Franța în Norvegia, căsătoria prințului moștenitor din Egipt, scurta Republică Spaniolă din anii 1873-1874, existența piraților din insule, aspecte ale vieții mondene din Franța sau Elveția, funeraliile fostei împărătese a Imperiului Habsburgic, o grevă de proporții naționale din Țara Galilor, un carnaval și un cutremur din Italia, un incendiu din Turcia, reconstructia unui mare hotel parizian distrus în urma evenimentelor Comunei din Paris, un naufragiu al unui vapor care transporta pasageri din portul Liverpool spre America, pelerinajele din Țara Sfântă, organizarea unor târguri de produse alimentare sau expoziții internaționale, acțiuni caritabile în folosul orfanilor de război (din Războiul Franco-Prusac din 1870-1871), comemorarea în teatrele din Paris a 200 de ani de la moartea lui Molière, încoronarea regelui Oscar al II-lea al Suediei, vizita în Europa a suveranului Persiei, aniversarea a 300 de ani de la eliberarea Țărilor de Jos de sub stăpânirea Imperiului Spaniol, descoperiri arheologice efectuate la Paris cu ocazia unor săpături pentru introducerea sistemului de canalizare a orașului, relațiile diplomatice între țările occidentale și China.
Din Principatele Române informația care a ajuns în presa internațională a anului 1873 a fost cea referitoare la înmormântarea domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Din corespondenta trimisului special al revistei Le Monde Illustré în Moldova, privind acest subiect, reținem: „Din toate colțurile României, în pofida zelului stângaci depus de jandarmii prințului de Hohenzollern, țăranii și-au întrerupt munca și au venit să își salute, pentru ultima dată, eliberatorul, trecând pe lângă sicriu. […] Țăranii au rupt cordonul de soldați însărcinați să îi țină la distanță și, ridicându-se unul pe altul, s-au cățărat pe vagonul decorat cu frunziș pentru a săruta cu evlavie sicriul eliberatorului”, a declarat Bianca R. Karda, bibliotecară astristă și inițiatoare a proiectului cultural.
Foto: Biblioteca ASTRA Sibiu
Le Monde Illustré a fost o revistă săptâmânală ilustrată, care cuprindea știri din toată lumea privind diferite subiecte sau domenii. A fost publicată în Franța, la Paris, între anii 1857-1940 și 1945-1956, iar între colaboratori s-au numărat reputați scriitori ai vremii: Alexandre Dumas, Paul Féval, Théophile Gautier, George Sand, Louise Colet etc. De impact în receptarea revistei de către public de-a lungul timpului au fost ilustrațiile elaborate care însoțeau adesea cronicile și articolele, unele dintre ele fiind realizate de cunoscuți artiști – pictori, ilustratori, gravori sau litografi: Gustave Doré, Cham, Bertall, Charles Maurand etc.
Informații referitoare la proiectul „Patrimoniul Bibliotecii ASTRA pentru toți” sunt disponibile online: https://bjastrasibiu.ro/patrimoniul-bibliotecii-astra…/