În perioada 6-12 mai, a avut loc prima deplasare în afara granițelor țării a elevilor Școlii gimnaziale nr. 18 din Sibiu, înscriși în proiectul Erasmus+ „Under The Same Sky”, inițiat și coordonat de directorul adjunct al instituției, prof. Rodica Tănasie. Grupul de elevi, însoțit de prof. Mădălina Spulber și Joarză Carina, s-a deplasat în orașul Gorzyce din Polonia, una dintre țările implicate în proiect alături de Letonia, Macedonia, Turcia, Slovacia și România.
Scopul acestei deplasări, programate în conformitate cu calendarul de activități, a fost familiarizarea elevilor cu specificul cultural și instituțional al educației din sistemul de învățămant polonez, în vederea îmbunătățirii abilităților interculturale, multilingvistice și artistice, care să le crească stima de sine și sentimentul de apartenență la o lume globală, ghidată după principiul diversității și al incluziunii.
În prima zi, au fost primite și prezentate delegațiile tuturor țărilor participante în cadrul unei ceremonii de deschidere, desfășurată în sala festivă a școlii Zespół Szkół w Gorzycach. Directorul instituției, dl. Krzysztof Komórkiewicz, și coordonatorul proiectului, d-na Renata Stadnik-Komórkiewicz, au adresat câteva cuvinte de bun-venit, apoi au fost intonate imnurile țărilor participante și imnul UE.
Pe parcursul acestui schimb de experiență, elevii au locuit la familii adoptive și au fost implicați în multiple activități cu profil intercultural, interlingvistic, sportiv, artistic și de relaxare, concretizate prin prezentări multimedia, workshop-uri și proiecte, în scopul cunoașterii reciproce. Ei au avut acces la informații referitoare la istoria Poloniei, sistemul de educație, cultura și tradițiile poloneze, prin intermediul cărora au demonstrat abilități practice, plastice, psihomotorii și de comunicare. De exemplu, au desenat un motiv popular specific costumului tradițional polonez și au învățat un dans tradițional din secolul al XVIII-lea și au degustat mâncăruri specifice.
Elevii și profesorii școlii noastre au vizitat Muzeul Decorațiunilor de Crăciun, Castelul Baranowski Sandomierz, „The Bajka Stable”, unde au învățat câteva aspecte practice despre cai și modul lor de îngrijire, dar au avut ocazia și să călărească, să socializeze și să se relaxeze în natură. Nu au lipsit activități sportive precum golful și aruncatul săgeților cu arcul. Printre obiectivele turistice vizitate, se mai numără Salina Wieliczka, turul cu vaporul al orașului Cracovia și vizitarea centrului vechi al acestuia.
Elevii și profesorii însoțitori au fost deosebit de încântați de această experiență trăită într-un mediu educațional diferit, dar benefic pentru verbalizarea emoțiilor și optimizarea comportamentului celor incluși în grupul-țintă. Toți s-au declarat impresionați de modul de primire, organizarea impecabilă, atingerea obiectivelor și rezultatele obținute, eficiența discuțiilor, a schimbului de idei, a activităților practice și a modalităților de evaluare.
Rodica TĂNASIE
director adjunct Școala Gimnazială nr. 18 Sibiu