Proiectul Erasmus+ ”This Is My Europe” (T.I.M.E.), derulat în cadrul Liceului Teoretic ”Onisifor Ghibu” a ajuns la final

În perioada 6-12 mai a.c. a avut loc la Liceul Teoretic ”Onisifor Ghibu” Sibiu ultima mobilitate din cadrul Proiectului Erasmus+ ”This Is My Europe” (T.I.M.E.), finanțat de Comisia Europeană şi aprobat prin Agenția Națională pentru Programe Comunitare ȋn Domeniul Educației şi Formării Profesionale din România.

Foto: Liceul Teoretic ”Onisifor Ghibu” Sibiu

Liceul sibian a fost gazda partenerilor europeni, și anume a reprezentanților școlilor Skeiene Ungdomsskole din Sandnes, Norvegia, Gymnasium Penzberg din Penzberg, Germania, BG/BRG/BORG Eisenstadt din Eisenstadt, Austria, Lycée Jean Moulin din Langon, Franţa, ISIS De Nicola din Napoli, Italia, tema întâlnirii fiind ”Food around Europe”.

Programul săptămânii de proiect a debutat cu primirea oaspeților de către doamna director prof. dr. Maria Batâr, apoi elevii implicați în proiect au avut rolul de „ambasadori” ai propriilor ţări, oferind informații elevilor din liceul sibian cu privire la şcoala lor, la regiunea în care locuiesc sau la aspecte legate de tradiţiile culinare ale ţării pe care au reprezentat-o.

De asemenea, aceştia au realizat, au aplicat, apoi au interpretat un chestionar intitulat ”Eating and Food Shopping Habits” pentru a descoperi ce fel de obiceiuri alimentare au tinerii în zilele noastre și pentru a sublinia ideea unei națiuni care a moștenit obiceiurile alimentare tradiționale, dar a îmbrățișat și noua varietate de arome și mâncăruri provenite din alte țări europene.

Având în vedere tema întâlnirii, activitățile de proiect au inclus și o vizită la fabrica „Scandia Food SRL” Sibiu, unde elevii și profesorii au fost întâmpinați de Nicoleta Corlaciu, manager cercetare și dezvoltare în cadrul companiei. Reprezentanta companiei le-a vorbit elevilor şi profesorilor despre producția în acest domeniu care respectă standardele europene, iar apoi i-a condus într-un tur al fabricii.

Un alt workshop care s-a încadrat în tema proiectului şi care s-a intitulat ”Standarde alimentare europene și analiza etichetelor”  i-a făcut pe participanţii la activităţile de proiect să fie mai conştienţi şi mai responsabili asupra consumului de alimente, să înţeleagă şi să fie mai receptivi la informaţiile înscrise pe etichetele alimentelor, workshopul fiind realizat sub directa îndrumarea conf. univ. dr. ing. Monica Mironescu de la Ș.A.I.A.P.M. Sibiu.

De asemenea, elevii au participat și la un concurs de gătit rețete tradiționale de deserturi aparținând fiecărei țări din proiect. În cadrul acestei activităţi, concurenții au prezentat rețeta și un scurt video care a reflectat modalitatea de preparare a desertului, fiind jurizați de profesorii implicați în proiect.

Momentele recreative au fost foarte apreciate de elevi, acestea fiind Treasure Hunt prin Sibiu, vizitarea Castelului Bran și a orașului Brașov, culminând cu festivitatea de încheiere a săptămânii de proiect în localitatea Sibiel.

”Astfel de proiecte întăresc deviza Uniunii Europene unitate în diversitate și ne ajută să conștientizăm importanța propriei identități și apartenența la marea familie europeană. Elevii noștri au demonstrat că sunt realmente cetățeni responsabili ai Europei”, a declarat prof. Andreea Lăzăriciu, coordonatorul proiectului, la finalul săptămânii de activităţi destinate Proiectului Erasmus+

 

 

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura