Proiectul Calisthenics continuă, la Tălmaciu. Cristian Șandru vrea să deschidă prima sală de antrenament din România dedicată acestui sport.

Cristian Șandru este sibianul care a făcut cunoscut conceptul de „calisthenics” în întreaga țară. După ce a cucerit scena de la Românii au Talent cu numere excepționale de calisthenics executate împreună cu colegii săi din cadrul proiectului, Cristan și-a propus să promoveze acest sport unic acasă, la Tălmaciu.

de Margareta LUPU

foto: Arhiva personală Cristian Șandru

Cristian Șandru nu mai are nevoie de nicio prezentare. Numele său este legat de succesul răsunător de la Românii au Talent și de conceptul de calisthenics, o formă de pregătire fizică axată pe un antrenament cu propria greutate corporală, ce se poate practică în sala de fitness, acasă sau în aer liber.

Înainte de finala celebrului show tânărul a suferit o accidentare și a executat numărul cu dureri îngrozitoare. Încă se reface, însă, a anunțat că Proiectul Calisthenics, cu care a participat la Românii au Talent, s-a încheiat. El și colegii lui își vor continua fiecare proiectele individuale. „A fost o experiență incredibilă, însă a fost foarte greu. Noi susținem totul, antrenamente, deplăsări, nutriție, suplimente, din resurse proprii. Nu se găsesc sponsorizări. În plus, suntem din orașe diferite, așadar, a fost extrem de dificil să ne pregătim împreună”, mărturisește Cristian.

foto: Arhiva personală Cristian Șandru

Tânărul vrea să continue să facă ceea ce îi place, dar acasă, în Tălmaciu: să amenajeze o sală de antrenamente și să inițieze cursuri și antrenamente de calisthenics atât pentru copii, cât și pentru adulți. „De 1 iunie am organizat un eveniment pentru copiii cu dizabilități și am avut și o bară mobilă de calisthenics. Și, spre surprinderea mea, copiii au dat năvala la acea bară. Au fost extrem de încântați și entuziasmați de ceea ce înseamnă calisthenics. Și așa mi-a venit ideea. Este un sport complex, dar extrem de puțin cunoscut. Iar interesul este foarte ridicat în rândul tinerilor”, spune Cristian.

Așadar, tânărul caută acum sponsori și un loc unde să poată amenaja o sală pentru antrenamente, iar următorul pas este alcătuirea grupelor de copii și adulți, pentru pregătirea fizică.

Deși lipsa sponsorilor a fost mereu o problemă pentru Cristian, care are trei job-uri pentru a-și susține pasiunea pentru calisthenics, tânărul a găsit sprijin la administrația locală din Tălmaciu. „Orașul nostru se mândrește cu Cristian și cu ceea ce a reușit el să realizeze, de aceea îi vom acorda tot sprijinul nostru. Am văzut și de 1 iunie că sunt foarte mulți tineri interesați de acest sport, calisthenics, așadar vom susține inițiativa lui Cristian. Urmează să discutăm și să stabilim împreună locația unde se poate amenaja un loc pentru antrenament, apoi vom achiziționa, cu ajutorul sponsorilor, echipamentele necesare. Știu că iarna este foarte dificil pentru cei care practică calisthenics, deoarece nu se pot antrena în parcuri, de aceea, anul acesta, până să vină sezonul rece, vom amenaja acel loc”, a declarat, pentru Mesagerul de Sibiu, Ioan Oancea, primarul orașului Tălmaciu.

foto: Arhiva personală Cristian Șandru

Dacă acest proiect va fi finalizat, orașul Tălmaciu va avea prima sală de calisthenics din România, însă Cristian vrea să meargă mai departe. „Împreună cu colegul din Sibiu, cu care am participat la Românii au Talent, Alexandru Ghinda, vrem să înființăm și o asociație, iar apoi, de ce nu, împreună cu alți practicanți din țară, o Federație de Calisthenics. Însă, deocamdată, prioritatea noastră este proiectul de la Tălmaciu. Vreau să dau înapoi ceea ce mi s-a oferit, pentru că întregul oraș a contribuit la performanța mea”, spune Cristian.

foto: Arhiva personală Cristian Șandru

Cristian Șandru are o poveste de viață incredibilă. La naștere a fost scăpat în cap de către moașă. A fost diagnosticat cu insuficiență respiratorie și a fost tratat greșit timp de 5 ani. A aflat ulterior că diagnosticul corect era parapareza spastică. Din cauza acelui tratament greșit, la vârsta de 5 ani a avut prima criză de epilepsie. Cristian a stat și-n scaunul cu rotile.

foto: Arhiva personală Cristian Șandru

După foarte multe vizite în diverse spitale, în urma unei concluzii a unei comisii de medici, i s-a spus că nu are șanse să trăiască mai mult de 15 ani, așa că niciun medic nu se încumeta să se ocupe de el. Asta l-a ambiționat foarte tare și atunci a avut primul contact cu sportul.

Familia lui Cristian a găsit o echipă de medici care a preluat cazul lui, iar după multe intervenții chirurgicale și tratamente, Cristian se apropia de vârsta de 15 ani.  Atunci a luat decizia de a întrerupe orice tratament. Surprinzător, după această decizie, analizele au început să iasă din ce în ce mai bine, iar epilepsia dădea semne să dispară. Atunci s-a apucat de sport intensiv.

foto: Arhiva personală Cristian Șandru

Cristian practică calisthenics de aproximativ doi ani și are deja în palmares un titlu de campion național, câștigat în 2022.

Persoanele care doresc să se implice în proiectul Calisthenics îl pot contacta pe Cristian Sandru la numărul de telefon  0771530350 sau Email: sandrucristian19@yahoo.com

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura