Proiectele Sibiului: USR a reușit să introducă 18 investiții în bugetul orașului din 2024, între care Pasaj Milea, Bazin Olimpic, tren urban și parc în Turnișor

USR Sibiu a anunțat într-un comunicat de presă că un număr de 18 proiecte de investiții în municipiul Sibiu au fost acceptate de Primăria Sibiu, la inițiativa USR, care are în prezent patru consilieri locali.

Foto: USR Sibiu

„Negocierile cu primăria au inclus 30 de proiecte propuse de echipa USR Sibiu și doar 12 dintre aceste proiecte au fost amânate pentru anii următori, din motive tehnice.

Pasajul rutier subteran de la intersecția dintre B-dul Vasile Milea și str. Semaforului a primit finanțare în bugetul municipiului Sibiu pentru 2024, la finalul negocierilor dintre consilierii USR Sibiu și primarul Astrid Fodor, fiind inclus în bugetul pentru 2024. Proiectul este unul extrem de important pentru oraș și va reduce semnificativ aglomerația și poluarea din zona intersecției respective, odată ce va fi finalizat. Primele alocări financiare sunt cele necesare unui studiu de fezabilitate, care va analiza și oportunitatea unui al doilea pasaj în zona Pieței Unirii.

„În prima fază se va face Studiul de Prefezabilitate, care va stabili variantele constructive și costurile estimate. Se va face pentru toata axa de circulație Vasile Milea – Piața Unirii – Șoseaua Alba Iulia, ca să avem niște concluzii vazând circulația pe întreg traseul de traversare a orașului. Va fi analizată și propunerea cu pasaj subteran în zona centrală, din Piața Unirii, pe sub Șaguna și până la ieșirea în Alba Iulia înainte de sensul giratoriu cu Morilor. A meritat să insistăm, de acum va fi important să urmărim investiția și  realizarea ei în teren”, a explicat Ioan Plesciuc, consilier USR, unul dintre inițiatorii propunerii de investiție.

Foto: USR Sibiu

Conform planului de mobilitate urbană, realizat de consultanții angajați de Primăria Sibiu în urmă cu doi ani, pasajul de pe B-dul V. Milea va fluidiza circulația pe direcția nord-sud, pe artera rutiera principală, decongestionând astfel traficul pe direcția nord-Sud, între Șelimbăr – centrul municipiului – zona Industrială Vest, dar traficul dinspre cartierul Hipodrom/ cartierul Arhitecților către zona industriala Est/Gară/cartierul Vasile Aron. Propunerea pentru acesta proiect, susținută de USR Sibiu, vizează reorganizarea traficului de suprafață prin crearea de benzi pentru biciclete, pietoni și transport în comun, cu crearea de benzi separate pentru viraje. Lungimea estimată a acestui pasaj este de circa 350 m, valoarea investiției totale fiind de peste 10 milioane de euro.

Trenul urban sau periurban cum i s-a mai spus, ori poate trenul metropolitan, indiferent cum va fi numit este un alt proiect pe care USR Sibiu l-a susținut puternic pentru a-și primi finanțarea necesară startului, care înseamnă studiul de fezabilitate. Este un proiect pe care mulți l-au promis în campania electorală, dar pe care nimeni nu a îndrăznit să-l ducă mai departe. Acum, ca urmare a insistențelor USR, proiectul va intra în linie dreaptă.

Un al treilea proiect inclus în buget este Bazinul Olimpic, un proiect pe care USR Sibiu îl susține de foarte mult timp și care acum are și sprijinul primăriei. Așa cum a anunțat primarul Astrid Fodor, Bazinul Olimpic ar putea fi construit în zona Câmpșor, într-un loc în care sunt prevăzute mai multe investiții din zona de relaxare și petrecere a timpului liber, inclusiv un Aqua Park.

La fel de importantă este și repornirea proiectului Bugetare Participativă, care a fost întrerupt în perioada pandemiei și care avea nevoie de finanțare pentru a fi reluat. Cetățenii vor putea din nou să propună proiectele pe care și le doresc, iar dacă susținerea publicului va fi suficientă, propunerile se vor transforma în investiții.

„Echipa USR Sibiu este foarte puternică și este implicată în procesul de legiferare locală, inclusiv în faza de lansare de proiecte, atât de necesară pentru dezvoltarea unui oraș. Dacă analizăm lista de proiecte propuse și admise în bugetul Sibiului pe 2024 putem vedea că urmărim modernizarea orașului pe toate direcțiile. Am început în 2021, imediat după preluarea mandatelor de consilieri, și vom continua atâta timp cât ne vor vota sibienii și ne vor trimite să-i reprezentăm în Primăria Sibiu sau în Consiliul Județean”, a declarat Ruxandra Cibu Deaconu, președinta USR Sibiu și candidat al acestei formațiuni politice la funcția de primar al Municipiului Sibiu. „Trebuie să continuăm dezvoltarea Sibiului, pentru că oamenii au nevoie de un oraș mai bun. Împreună cu consilierii USR Sibiu îi așteptăm pe sibieni să ne spună care sunt propunerile, problemele și nevoile lor în Sibiu, iar noi vom merge cu ele în primărie pentru a le rezolva. Pasajul de pe Vasile Milea, cel pietonal din zona Ulmului, trenul urban, modernizări de străzi sau locuri de joacă sunt doar câteva exemple de proiecte care au plecat de la propunerile oamenilor”, a mai spus Ruxandra Cibu Deaconu.

Alte proiecte propuse de USR Sibiu și incluse în bugetul Sibiului pe 2024, care urmează să fie implementate începând din acest an sunt:

  • Amenajare parc si loc de joaca pentru copii in cartierul Turnisor;
  • Modernizare strada Ogorului – prelungire dupa calea ferata;
  • Amenajarea unei clase în aer liber în spațiul exterior al Grădiniței Elefănțelul Curios;
  • Amenajare selfie-spot modern în zona centrală (opțiuni: Podul Minciunilor, Strada Cetății, Piața Mică, Piața Mare);
  • Amenajare perete de escaladă outdoor in zona sportiva Obor;
  • Panouri istorice care să prezinte vizual trecutul orașului;
  • Construire pasaj pietonal pe sub calea ferată intre strazile Ulmului si Lăptăriei;
  • Studiu de trafic pentru intrarea in oras dinspre autostradă, în zona Henri Coandă;
  • Amenajare vestiare si toalete la teren de sport Păltiniș;
  • Modernizare pasaj subteran Dumbrava;
  • Modernizare pasaj subteran Lupeni;
  • Iluminat si supraveghere video in pasajul pietonal dintre str. Selarilor si Gen. Magheru;
  • Proiect sterilizarea câinilor;
  • Instalarea de cișmele publice la locurile de joacă.”

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura