Proiectele Maratonului. La numai 4 ani, Andreea aleargă pentru o sală de sport multifuncțională în satul Săcădate

La numai 4 ani, Andreea aleargă alături de alți 84 de alergători, pentru proiectul derulat de Asociația „Vatra Satului-Săcădate”, respectiv amenajarea unei săli de sport multifuncționale în satul Săcădate. Suma de care e nevoie pentru modernizarea sălii este de 10.000 de lei.

”Eu sunt Andreea Groza și pentru mine <<acasă>> înseamnă Săcădate! Îmi doresc ca satul meu să ofere copiilor și tinerilor posibilitatea de a crește frumos și de a învăța într-o școală atractivă și dotată cu tot ce e necesar astăzi! Susține-mă și împreună punem umărul la realizarea proiectului nostru: “Sală de sport multifuncțională” la Săcădate!

Și noi vrem sa facem sport!

Eu voi alerga și voi face tot posibilul pentru realizarea acestui vis frumos, iar TU mă poți susține!”

Așa își încurajează susținătorii fetița de numai 4 ani.

Dacă Andreea nu pare să aibă emoții, nu același lucru se poate spune și despre mama ei. ”Deși are 4 anișori, pentru ea este prima participare la o competiție sportivă. Așadar, va lua startul la Cursa Copiilor de 400 de metri. Însă este foarte ambițioasă. Se antrenează cu tatăl ei în fiecare seară. ”, spune Anca Groza, mama fetiței.

 

Proiect ambițios

Clădirea școlii primare din Săcădate dispune de spații generoase dar nefolosite, care nu au fost recondiționate de mulți ani. Unul dintre aceste spații a fost resuscitat în 2019, tot prin intermediul unui proiect de succes promovat de Asociația „Vatra Satului-Săcădate” în cadrul Maratonului Internațional Sibiu: biblioteca. Următorul spațiu care ar necesita o renovare de amploare este sala de sport a școlii. Spațiul este impropriu pentru desfășurarea activităților elevilor și tinerilor din sat. Potențial există, este necesar doar un efort susținut pentru curățarea, amenajarea și dotarea corespunzătoare a încăperii. Sala poate deveni multifuncțională și poate găzdui activități sportive, artistice, culturale.

De această sală de sport vor beneficia, în primul rând, elevii școlii din Săcădate, cadrele didactice care predau în această școală, cei 20 de tineri din sat care alcătuiesc trupa de dansuri, precum și cei 12 membrii ai asociației. Dar toți aceștia vor fi beneficiarii direcți ai proiectului. Beneficiarii indirecți sunt membrii întreagi comunități locale din Săcădate.

Valoarea totală a proiectului este de 10.000 de lei. 6000 de lei vor fi destinați amenajării sălii de sport, iar alți 4000 de lei dotării cu echipamente sportive.

Sălile din satele sibiene au nevoie de investiții în infrastructură și de oameni dedicați care să funcționeze ca agenți ai schimbării. În ultimii ani, asociația „Vatra Satului- Săcădate” și-a făcut o misiune din reabilitarea unei case transformate în muzeu și hub cultural, din amenajarea unei biblioteci de basm pentru tinerii cititori, din construirea unui teren de fotbal pentru microbiștii din sat. Proiectul de anul acesta vine în siajul celor din anii anteriori. Școala din sat are nevoie nu doar de o sală convențională de sport, dotată cu materiale corespunzătoare, ci și de un spațiu multifunctional, în care tinerii să-și repete dansurile populare, iar echipa de majorete să-și exerseze micile spectacole. Mens sana in corpore sano.

 

Despre Asociația „Vatra Satului-Săcădate”

Asociația „Vatra Satului-Săcădate” promovează cultura tradițională și valorile ei autentice, nu doar prin acțiuni de restaurare și conservare a vestigiilor trecutului, ci și în mod activ, prin punerea în scenă a obiceiurilor socio-culturale ale locului, prin trezirea la viață a satului românesc, prin impulsionarea tinerelor generații.

Încă din anul înființării, 2015, asociația și-a fixat câteva direcții clare de acțiune: înființarea casei muzeale „Vatra Satului Săcădate”, complex imobiliar ce reprezintă o gospodărie autentică românească de secol al XIX-lea. Clădirea, construită în anul 1826 și într-o stare avansată de degradare, a fost supusă unor lucrări ample de restaurare. O altă direcție de acțiune o reprezintă organizarea de evenimente socio-culturale în spațiul casei muzeale. Începând cu 2017, aici s-au organizat: șezători, seri de film, poezie și lectură, concerte de colinde și un brunch, prin care a fost promovată gastronomia locală.

Un aspect important urmărit de asociație este educația. În parteneriat cu Școala gimnazială Avrig, cu ONG-uri și cu voluntari specialiști (psihologi, actori, profesori etc.) au fost organizate programele de afterschool și Școala altfel, în care s-a urmărit stimularea creativității și a inteligenței emoționale a elevilor prin ateliere și jocuri tematice. În anul 2019, asociația a înscris la maraton proiectul O bibliotecă pentru copiii din Săcădate, a mobilizat în mod exemplar alergători și susținători și a coordonat implementarea proiectului într-o sală de clasă a școlii din Săcădate. În anul 2020, un alt proiect de succes a fost înscris la maraton și transformat în realitate: un stadion de fotbal.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*