Proiecte pentru Centenar

Ministerul Culturii va finanța 20 de proiecte dedicate Centenarului Marii Uniri în județul Sibiu, pentru care a alocat un milion de lei. Trei dintre aceste proiecte sunt pregătite de Muzeul ASTRA.

„Ministerul Culturii și Identității Naționale a soluționat 30 de cereri primite din județul Sibiu. Douăzeci dintre acestea vor primi o sumă de bani, zece au avut doar titlu de informare. Din aceste 20, majoritatea se desfășoară în municipiul Sibiu, suma totală fiind puțin peste un milion de lei. Cel mai important proiect constă în reconstituirea ceremoniei primirii administrației românești la Sibiu. Va fi bugetat cu o sumă considerabilă, 300.000 de lei. Departamentul Identitate Națională, în ședința internă cu specialiștii din cadrul ministerului, a dat aviz pozitiv. Urmează ca, în comisia interministerială, să se ia decizia finală“, a declarat secretarul de stat Paul Cotîrleț, coordonatorul Departamentului Identitate Națională din cadrul Ministerului Culturii și Identității Naționale, pentru Mesagerul de Sibiu.

Ciprian Ștefan și Paul Cotîrleț

Un mesaj pentru următoarea sută de ani

Potrivit acestuia, trei dintre proiectele Muzeului ASTRA, care au fost depuse la minister, au fost declarate admise. „Mulțumim pentru sprijinul primit din partea Departamentului Identitate Națională și a d-lui secretar de stat Paul Cotîrleț. Sunt trei proiecte care, sincer, sunt proiecte de suflet ale Muzeului ASTRA, pentru că o să facem niște reconstituiri a tot ceea ce a însemnat satul românesc înainte de Primul Război Mondial, în timpul războiului și după Unire. Vrem să arătăm publicului care vizitează muzeul, și nu numai, cum a fost acceptată Unirea de către locuitorii satelor din Transilvania, dar și din celelalte provincii istorice, dar mai ales bucuria că un ideal de veacuri s-a înfăptuit. Au fost niște momente speciale în satul românesc. De fapt, toată Unirea s-a construit în jurul țăranului-ostaș. Cred că se cuvine ca, la o sută de ani de la acest eveniment, să-l cinstim așa cum trebuie și, mai mult decât atât, să transmitem un mesaj pentru următoarea sută de ani, despre ce se va întâmpla cu satul românesc. Cred că asta este datoria noastră, a Muzeului ASTRA“, afirmă Ciprian Ștefan, managerul instituției sibiene.

Imagini și mărturii

Muzeul ASTRA intră, astfel, într-o nouă etapă de evoluție. „Muzeul ASTRA, în fiecare an, aduce ceva nou. Asta este, de fapt, noua modalitate de valorificare a patrimoniului: interpretarea lui. Vor fi două evenimente distincte și un album special, de lux, din arhiva noastră și nu numai, pentru care am identificat deja fotografiile și am surprins trăirile din acele vremuri, din satul românesc și, mai mult, felul în care satul românesc a susținut frontul, a susținut soldatul, cum își luau de la gură – vorba unui bătrân – și trimiteau către copiii de pe front, cum soldații români din armata austro-ungară efectiv dezertau și treceau munții sau se mutau pe alte fronturi doar ca să evite să lupte împotriva fraților din sud. Vor fi niște lucruri emoționante, dar toate vor fi foarte bine documentate. Vorbim despre niște povești, despre niște trăiri prin care satul românesc a trecut“, a mai spus Ciprian Ștefan.

 

PAUL COTÎRLEȚ | secretar de stat: „La nivelul întregii țări sunt finanțate 2.042 proiecte. Pe lângă această finanțare dedicată administrațiilor locale, județene și centrale, mai există o linie de finanțare dedicată ONG-urilor și asociațiilor. Prima ediție a avut loc în septembrie 2017, iar a doua ediție va demara la mijlocul lunii februarie și se numește «Acest Centenar».“

 


Mihai COLIBABA

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura