Proiecte europene de mediu

Ministerul Mediului, în parteneriat cu Agenția pentru Protecția Mediului Sibiu, a organizat, ieri, o sesiune de prezentare a Programului LIFE finanțat de Comisia Europeană.

APM Sibiu

Evenimentul s-a adresat instituțiilor din domeniul mediului, societăţilor private, IMM-urilor, instituțiilor publice, ONG-urilor și instituțiilor de învățământ superior. Ministerul Mediului derulează proiectul „LIFE Capacity Building“, care vizează creşterea capacităţii de absorbţie a fondurilor LIFE la nivelul României. Reprezentanţii ministerului au prezentat, pe lângă noutățile privind lansarea noului apel pentru proiecte LIFE la nivelul anului 2018, și alte beneficii, exemple de bună practică ale programul, modalităţile concrete de depunere de proiecte în cadrul acestui program. Totodată, a fost prezentat proiectul privind acvila țipătoare mică, derulat tot în cadrul programului LIFE de către APM Sibiu, precum și două proiecte derulate de instituția sibiană din fonduri europene.

Proiect în derulare

În cadrul întâlnirii, Marilena Bordea a prezentat stadiul proiectului „Managementul conservativ al siturilor de importanță comunitară ROSCI0382 Râul Târnava Mare între Copșa și Mihalț, ROSCI0431 Pajiștile dintre Șeica Mare și Veseud și ROSCI0312 Castanii comestibili de la Buia”, în cadrul programului  POIM – OS 4.1 Apel de proiecte pentru creșterea gradului de protecție și conservare a biodiversității, derulat de APM Sibiu. Valoarea totală a proiectului este de 4.681.980,25 lei. Termenul final pentru implementare este 31 decembrie 2019. Prin proiect se va dezvolta un sistem de evaluare a stării de conservare pentu speciile şi habitatele de interes comunitar, va creşte gradul de conştientizare şi informare a publicului privind reţeaua Natura 2000 şi totodată va creşte capacitatea instituţională a Agenţiei pentru Protecţia Mediului Sibiu în gestionarea siturilor Natura 2000.

Distincție din partea Comisiei Europene

Proiectul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Sibiu – „Conservarea acvilei ţipătoare mici în România” a fost premiat de Comisia Europeană, la secţiunea Best LIFE Project. Distincţia a venit în urma evaluării proiectelor cu finanţare externă din instrumentul financiar LIFE+, programul dedicat acvilei ţipătoare mici având un buget total de 1,8 milioane de euro.

Proiectul a fost finalizat în decembrie 2013, având ca obiectiv general conservarea acvilei ţipătoare mici la nivel naţional şi european. România deţine cea mai mare populaţie de acvile la nivel european, respectiv 20%.

Reprezentanţii APM Sibiu, împreună cu reprezentanţii Societăţii Ornitologice Române şi ai Grupului Milvus, au montat emiţătoare satelitare pe 22 de exemplare, pentru a identifica rutele de migrare.

Calea Verde – model de bună practică

Un alt proiect important al APM Sibiu a fost prezentat de Melinda Dragomir. Proiectul „Calea Verde spre Dezvoltare Durabilă”, cu o valoare totală eligibilă de 4.628.535 euro, a beneficiat de o finanţare în valoare de 3.934.254,75 euro din partea Islandei, Liechtensteinului și Norvegiei prin Granturile SEE 2009 – 2014 și o cofinanțare în valoare de 694.280,25 euro, asigurată de Ministerul Mediului în cadrul Programului RO07 Adaptarea la schimbările climatice. Proiectul s-a derulat între 2015 și 2017. Rezultate concrete: sediul Agenției pentru Protecția Mediului Sibiu –  prima clădire ecologică din țară, Grădinița Frații Grimm – reabilitată din punct de vedere termic și al eficienței energetice, stație meteo de ultimă generație, 10 km de cabluri coborâte în subteran, strategie de adaptare a municipiului Sibiu la schimbările climatice, studiu de trafic pentru intervenții în caz de necessitate și 300 de oameni instruiți în adaptarea la schimbările climatice.


Cosmin PAL

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura