Proiect de cercetare la Muzeul Național Brukenthal finanțat de National Geographic Society

Unul dintre muzeografii Muzeului de Istorie Naturală Sibiu, Nicolae Trif, va desfășura începând din luna aprilie un proiect de cercetare finanțat de prestigioasa instituție de explorare și cercetare, National Geographic Society.

Foto: Facebook Muzeul Național Brukenthal

Proiectul, cu titlul „Rechini și pisici de mare fosile din Oligocenul și Eocenul Bazinului Transilvaniei (România)” implică o extinsă cercetare în teren și laborator cu o echipă complexă de specialiști în diverse ramuri ale paleontologie (paleoecologie, vertebrate, nevertebrate, medii sedimentare, etc.), dar și cu voluntari care au avut o activitate excepțională în cadrul muzeului. Alături de Nicolae Trif vor participa alte 7 persoane din mai multe universități și institute de cercetare din România dar și un specialist în imagine și electronică.

Sunt implicați cercetători de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca prin Facultatea de Biologie și Geologie și Facultatea de Știința și Ingineria Mediului dar și de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Geografie și Geologie precum și persoane neafiliate: Conf. univ. dr. Ramona Bălc (nannoplankton calcaros), Șef. lucr. Dr. Raluca Bindiu-Haitonic (foraminifere), MSc. st. George Gabor (foraminifere), Dr. muz. Sergiu Loghin (ostracode și sedimentologie), Șef. lucr. dr. Cristian Mircescu (interpretări microfacies), ing. Călin Nemeș (optică și electronică), ing. Vasile Todoran (r.).

Alexandru Constantin Chituţă, managerul interimar al Muzeului Național Brukenthal a declarat: „Este un lucru important pentru instituția noastră să avem un astfel de proiect finanțat de una dintre cele mai importante societăți de cercetare din domeniul științelor naturii din lume – National Geographic. Am vorbit telefonic cu reprezentații instituției din New York și erau foarte bucuroși că pot să finanțeze un astfel de proiect. Încă de la venirea mea ca manager am vorbit cu dl. Trif și l-am susținut și încurajat să cerceteze pe teren urme de vietăți fosilizate din bazinul Transilvaniei. Am prezentat dinți de rechini descoperiți lângă Sibiu, am tipărit și catalogul de Paleontologie a Muzeului de Istorie Naturală și iată că cercetarea continuă. Domnul Nicolae Trif a primit cu acesta ocazie și titlul onorific de „Explorator National Geographic 2024″, este un specialist deja cunoscut în studiul rechinilor fosili din România fiind acum un membru nou al comunitații de exploratori. Îl felicit și așteptăm rezultatele cercetării. Cu siguranță vor fi surprinzătoare!”

„Sunt deosebit de onorat că National Geographic Society m-a desemnat caștigător în concursul pentru finanțarea unui proiect foarte important pentru cercetarea paleontologică din Romania. Consider că era absolut necesar, domeniul paleontologiei peștilor cartilaginoși fosili din Romania fiind de interes internațional major”, a declarat Nicolae Trif.

În prima etapă va avea loc cercetarea în teren cu deplasarea întregii echipe a proiectului în partea de nord și nord vest a României, acolo unde se află mai multe locații de interes paleontologic. Va urma apoi etapa de laborator în care se vor prelucra specimenele colectate, se vor desfășura analize specifice, pentru stabilirea mai exactă a vârstei materialului colectat dar și pentru reconstituirea condițiilor de paleomediu. Participarea specialiștilor din mai multe sub-domenii ale paleontologiei va asigura o cercetare complexă și integrată.

Rezultatele vor fi prezentate atât publicului larg cât și studenților și specialiștilor în domeniul paleontologiei dar și din domenii conexe precum ecologia, mediului înconjurător și biologiei, în cadrul unor conferințe și a unor scurte expoziții temporare.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*