Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a organizat, ieri, la sediul Consiliului Județean Sibiu, o dezbatere publică cu tema analiza cadrului normativ referitor la reducerea poluării cu nitrați, măsurile pentru prevenirea poluării și sursele de finanțare pentru investițiile care susțin aceste demersuri.
Dezbaterea face parte din campania 2016 a proiectului „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți”, care dispune de o sumă totală de 48 milioane de euro în următorii 6 ani.
Sibiul, interesat de această campanie
Evenimentul s-a adresat primarilor din județ, autorităților cu responsabilităţi în domeniu, precum și specialiștilor, mediului academic și societății civile din județul Sibiu. La dezbatere au luat parte participa și au avut intervenții reprezentanți ai autorităților centrale, experți din domeniul protecţiei mediului, apelor, membri ai comunității academice, reprezentanți ai diferitelor instituții implicate în implementarea, monitorizarea şi controlul Directivei Nitraţi.
Printre aceștia s-au numărat Wiegand Fleischer, vicepreședintele Consiliului Județean Sibiu, Ana Popa, inginer chimist la Sistemul de Gospodărire a Apelor Sibiu, Ferenc Alpár Bartha, reprezentantul Unității de Management al Proiectului Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți din Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor, Stela Andrei, expert finanțări, și Ciprian Bodea, expert de mediu.
Perspective de finanțare
Dezbaterea a fost, practic, un dialog deschis între autorităţile locale, judeţene, beneficiari şi finanţatori, în vederea creşterii accesului beneficiarilor din județul Sibiu la sursele publice de finanţare a investițiilor din cadrul Directivei Nitraţi.
Pentru perioada 2016-2022, proiectul dispune de un buget total de 48 de milioane de euro, atât pentru investiții la nivelul comunităților locale pentru reducerea poluării cu nutrienți, cât și pentru măsuri de consolidare a capacității instituțiilor cu rol în monitorizarea și raportarea calității apelor.