Teatrul pentru Copii și Tineret „Gong” Sibiu prezintă marți, 9 mai, de la orele 18:00, spectacolul de teatru pentru adolescenți „Dovedește” în regia lui Eugen Jebeleanu și atelierul de creație pentru copii „Ziua Europei” coordonat de Alexandra Stoica.
În fiecare an, de Ziua Europei (9 mai) sărbătorim pacea și unitatea în Europa. Data marchează aniversarea momentului istoric reprezentat de „Declarația Schuman”, care a propus în 1950 ideea unei forme de cooperare politică în Europa, care ar face ca războiul dintre națiunile Europei să fie de neconceput.
Propunerea lui Robert Schuman este considerată a fi piatra de temelie a Uniunii Europene.
Pentru a marca această dată, Teatrul „Gong” organizează un atelier special dedicat copiilor cu vârsta între 6 și 10 ani. „Atelierul pentru mini-artiști” coordonat de Alexandra Stoica își propune un exercițiu de grup prin care participanții vor realiza drapelul Uniunii Europene.
Pornind de la ideea formării unui întreg și folosind tehnici pentru pictură pe șevalet și carton, copiii vor realiza o lucrare colectivă ce va fi expusă în foaierul teatrului. Prețul unui bilet la atelier este de 14 lei și include toate materialele necesare.
Cea mai nouă producție dedicată adolescenților de la Sibiu este o montare fascinantă cu un subiect actual: pericolul preluării de informații din surse neoficiale și impactul pe care îl au declarațiile făcute pe social media, mai ales atunci când acestea sunt transformate și folosite în alt scop decât cel intenționat. Célia și Théo, doi tineri adolescenți dintr-o școală din provincie, se îmbolnăvesc în aceeași perioadă în care epidemia Zika izbucnește în Brazilia. Sunt izolați în camerele lor din cămin. Ei nu suferă de altceva decât de niște neplăceri gastrointestinale sezoniere, care le „aduce iarna prin burtă”.
Dar aceste neplăceri, combinate cu lipsa de ocupație, sunt motive suficiente pentru cei doi tineri ca să născocească o adevărată teorie a complotului. Astfel, din Google pe YouTube, de pe Insta pe TikTok, o adevărată conspirație se naște, iar noua lor profesoară, Doamna Albanne, o femeie tristă, palidă, cu niște „cearcăne verzi” neverosimile, le-ar fi transmis un virus cu complicitatea noului laborator care tocmai s-a instalat în zonă. Și care „a plantat” virusul în „dulapul cel mare” din laboratorul de biologie. Utilizatori înfocați ai internetului, cei doi adolescenți își justifică ipoteza cu argumente din cele mai elaborate și, în aparență, cu totul și cu totul plauzibile.
„Dovedește-o”, textul scris de Lucie Vérot (Franța) și tradus de Diana Nechit în limba română, nici nu-i judecă, nici nu-i demonizează pe cei doi tineri adolescenți. Piesa a fost scrisă în urma unei rezidențe de creație în care autoarea a stat de vorbă cu liceenii. Din distribuția spectacolului fac parte actorii Eliza Păuna și Paul Bondane, alături de adolescenții Dominik Stühler, Cezara Borger, Bogdan Popa, Ana Rusu, Anita Páskuy, Sonia Rotar, Patrick Vasu și Casian Stancu. Scenografia spectacolului poartă semnătura Irinei Moscu, iar universul sonor și video este realizat de Ovidiu Zimcea. Spectacolul are o durată de aproximativ 60 de minute și nu este recomandat celor cu vârsta sub 9 ani.
Prețul unui bilet la spectacol este de 12 lei, tarif flexibil. Mai multe detalii despre condițiile de condițiile de acces la oricare din evenimentele teatrului, puteți găsi în regulamentul afișat pe teatrulgong.ro.