Profilaxie și tratament în compartimentul de gastroenterologie al Spitalului Clinic Militar de Urgență Sibiu

Spitalul Clinic Militar de Urgență din Sibiu are unul dintre cele mai performate și bine echipate compartimente de gastroenterologie din țară.

Foto: Facebook Spitalul Clinic Militar de Urgență Sibiu

În compartimentul Gastroenterologie din cadrul secției Medicină internă de la Spitalul Clinic Militar de Urgență „Dr. Alexandru Augustin” din Sibiu se diagnostichează și tratează afecțiuni ale sistemul gastro-intestinal, cum sunt bolile de reflux gastroesofagian, gastritele, ulcerele, dar și complicațiile acestora, hepatitele cronice, cirozele hepatice, pancreatitele acute sau cronice, boli ale colecistului, tulburări funcționale intestinale precum sindromul de intestin iritabil, afecțiuni inflamatorii intestinale sau organice ale colonului – diverticuloza și complicațiile acesteia, polipii colonici, precum și tumorile digestive (esofag, stomac, colon, pancreas, ficat etc).

Echipa care activează în acest moment în cadrul compartimentului Gastroenterologie este formată din doi medici gastroenterologi și doi asistenți medicali.

Compartimentul este dotat cu linie de videoendoscopie Olympus Exera III, gastroscoape și colonoscoape HD, NBI și Dual-focus, electrocauter ERBE VIO 200S cu modul APCII, sterilizarea endoscoapelor facându-se automat cu mașini dedicate.

„Afecțiunile gastroenterologice se pot manifesta inițial într-un mod subtil, episodic și pot fi ușor trecute cu vederea. O persoană poate avea tendința de a le ignora, dacă nu-i împiedică activitatea de zi cu zi. Dureri abdominale, stare de greață, vărsăturile, tulburări de tranzit, dificultăți de înghițire, pierderea apetitului, scădere ponderală involuntară, etc. pot fi semnale că starea de sănătate necesită o evaluare atentă de către un medic de specialitate, mai ales când acuzele sunt severe sau persistente.” apreciază locotenent dr. Iulian-Daniel Popa, medic primar gastroenterologie.

„Odată stabilită indicația medicală, în compartimentul Gastroenterologie realizăm endoscopii digestive superioare și inferioare în scop diagnostic sau curativ, asigurând un diagnostic de acuratețe și datorită dotărilor compartimentului”, transmite sublocotenent dr. Marc Sora, medic specialist gastroenterolog în cadrul compartimentului.

„Nu vă adresați medicului doar când aveți simptome, ne dorim să facem și prevenție/screening pentru afecțiuni gastrointestinale. Luna ce urmează, luna martie, este declarată Luna Conștientizării asupra Cancerului Colorectal, așadar dacă aveți peste 40 ani și ati avut rude diagnosticate cu cancer de colon sau aveți peste 45 ani chiar dacă nu ați avut nicio rudă diagnosticată anterior cu cancer de colon, adresați-vă medicului și vedeți ce metodă de screening este indicată pentru dumneavoastră.”, este mesajul comun al membrilor compartimentului Gastroenterologie.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*