Profesorul Franco Moretti a umplut Aula „Avram Iancu” a Facultății de Litere și Arte

Franco Moretti, una dintre cele mai importante personalități la nivel mondial în ceea ce privesc studiile literare, a umplut și astăzi Aula „Avram Iancu” a Facultății de Litere și Arte. Moretti este profesor al Universității Stanford din SUA și este considerat cea mai importantă personalitate a studiilor literare internaționale.

Foto: Mesagerul de Sibiu

Pentru două zile, profesorul emerit se află la Sibiu, în calitate de director al proiectului METRA (Measuring Tragedy Geographical Diffusion, Comparative Morphology, and Computational Analysis of European Tragic Form). Astfel, în cadrul conferinței de astăzi „Network Semantics”, Moretti a discutat despre tragedie, formele tragicului și noile instrumente pe care le utilizează în cele mai actuale studii literare.


Proiectul METRA pornește de la ideea că, date fiind limitările spațiului scenic, orice tragedie interiorizează un război civil sub forma unui conflict de familie și urmărește apoi transformările acestei forme în diverse literaturi europene (inclusiv în literatura română). O altă ipoteză de lucru este că în tragedie raportul dintre cuvânt și acțiune nu este întotdeauna paralel, ci dă naștere la numeroase construcții disonante. În sfârșit, METRA recomandă ca, pentru o înțelegere adecvată a tragediei, un studiu să nu se focalizeze pe operele „tipice”, ci mai degrabă pe cazurile extreme, care problematizează limitele genului. METRA este unul dintre proiectele câștigate anul trecut de ULBS în cea de-a doua etapă a celei mai ambițioase competiții din sistemul românesc de cercetare, finanțate prin PNRR și dedicate atragerii de cercetători de top din străinătate în universitățile românești. Astfel, o echipă de cercetători aproape 100% românească va aborda, sub conducerea profesorului Franco Moretti, o temă de interes global.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura