Demis prin fax din funcția de inspector școlar general al județului Sibiu, profesorul Ștefan Firu anunță că îl va da în judecată pe ministrul Educației.
Firu se numără printre cei 13 inspectori generali care au fost demiși vineri după-amiază, printr-un ordin al ministrului Liviu Pop, ordin care va intra în vigoare în 15 zile, conform legii. Documentul a ajuns la IȘJ Sibiu prin fax, în timp ce inspectorul general se afla în concediu. Acesta s-a declarat „șocat” de decizia ministrului, mai ales că Sibiul s-a clasat pe primul loc pe ţară ca rezultate la examenul de Bacalaureat, iar cu ministrul a avut o întrevedere recentă, în care nu i s-a comunicat vreo nemulțumire.
„Nu pot să înţeleg cum poţi să demiţi un inspector şcolar general, cât de slab ar fi el, prin fax. Sau eu sunt depăşit, sau domnul ministru e depăşit de situaţie. Nu e o problemă, dacă nu mi-aş fi făcut datoria. Nu mi-a reproşat nimic atunci când a venit, asta este uluitor. Nu a trimis Corpul de Control, trimite fax că te demite. Voi merge în instanţă, vreau să văd ce conţine faxul respectiv, după ce văd o să vorbesc, am destui prieteni avocaţi, să vedem ce se poate face. Nu e vorba de funcţie, ci de modul în care înţelege un ministru să lucreze. Eu sunt la conducere din 2012 şi râsul curcilor este că anul acesta Sibiul a terminat pe locul întâi ca rezultate la Bacalaureat, am organizat olimpiade în fiecare an. (…) Nu ştiu ce e în capul domnului ministru, dar e treaba domniei sale”, a declarat prof. dr. Ștefan Firu, pentru Mediafax.
Firu a mai declarat că va organiza o conferință de presă în care va anunța „adevăratele motive” ale demiterii sale din fruntea IȘJ Sibiu.
Inspectorii generali care au fost demişi sunt din judeţele Caraş-Severin, Ialomiţa, Ilfov, Brăila, Buzău, Vrancea, Constanţa, Sibiu, Olt, Arad, Tulcea, Mehedinţi şi Călăraşi. Informarea că au fost demişi ar fi fost transmisă vineri, după ora 17.00, prin fax. „Am semnat în locul ministrului pentru că era plecat din Bucureşti vineri după-amiază şi, fiind singurul cu delegare de atribuţii pe semnătură, am semnat. A fost o echipă care a analizat activitatea tuturor inspectorilor şcolari generali pe contractul de managemnt şi s-a ajuns la concluzia că din toţi, un număr de 13 au mai multe puncte din contract, care nu au fost respectate. Diferă de la un caz la altul, sunt probleme diferite şi s-a luat decizia ca ei să fie eliberaţi din funcţii. În contractul de management scrie că trebuie să fie notificaţi cu două săptămâni înainte. E adevărat că ei au o evaluare anuală, dar asta nu împiedică ministerul să îi evaluaeze de câte ori consideră că este necesar. Evaluarea asta se face de vreo două săptămâni şi se pare că inspectorii şcolari nu au ştiut de chestiunea asta. Echipa s-a dus să se uite pe contractul de management să vadă ce trebuia făcut şi ce nu s-a făcut. Ei nu trebuie să fie inştiinţaţi. Este o evaluare continuă”, a explicat pentru Mediafax Gigel Paraschiv, secretar de stat în Ministerul Educaţiei.