Președintele Societății Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a explicat în ce condiții ar putea fi deschise școlie în toamnă. Potrivit specialistului, redeschiderea acestora este un proces complex care ar putea fi adaptat de la o unitate școlară la alta.
„Trebuie să existe o gândire la nivel național, dar aplicabilitatea trebuie să fie individualizată pentru fiecare școală, pentru că fiecare școală este altfel, are altă construcție, clasele au dimensiuni diferite, numărul de elevi este diferit, accesul la facilități sanitare este foarte diferit în mediul urban și în mediul rural”, a spus Alexandru Rafila, la Digi24.
Rafila spune că autoritățile locale trebuie să finalizeze amenajările în ceea ce privește instalațiile sanitare și igienizarea școlilor. Potrivit acestuia, dacă ar exista un dozator cu dezinfectant la intrarea în sala de clasă, astfel încât în pauză, elevul să se poată dezinfecta la intrare și la ieșire, ar fi o soluție la „aglomerarea” care s-ar putea forma la toaletele școlilor în pauzele dintre ore.
Rafila: 15 copii își dezinfectează mâinile în mai puțin de un minut la ieșire
„Contează contextul epidemiologic local. Nu e același lucru dacă mâine ar începe școala în județul Argeș sau în județul Harghita. Nu trebuie să impun aceleași măsuri pentru dacă situații epidemiologice diferite. Este important ca atunci când ies în pauză și se întorc în clase, elevii să poată să își curețe mâinile.
Nu am timp la toaletă să stea 20 de copii la rând la una sau două chiuvete, să se spele pe mâini, că se duce toată pauza și se compromite și ora. Atunci la intrarea în clasă trebuie două flacoane cu dezinfectant. 15 copii își dezinfectează mâinile în mai puțin de un minut la ieșire și în mai puțin de un minut la intrarea în clasă. Și am rezolvat problema dezinfecției mâinilor”, a mai spus Rafila.