Valentin Naumescu, profesor de relații internaționale la UBB în Cluj-Napoca, spune că Rusia privește Ucraina ca pe un poligon de luptă contra Occidentului, iar conflictul nu este doar între cele două țări.
Profesor la Facultatea de Studii Europene a Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca, Valentin Naumescu a vorbit într-un interviu pentru revista22.ro despre conflictul dintre Rusia și Ucraina, notează Monitorul de Cluj.
Naumescu spune că „sutem deja în plin conflict”, iar razboiul este doar în aparență al Rusiei cu Ucraina.
Profesorul clujean consideră că există un conflict mai adânc și mai extins între Rusia și Occident pentru recâștigarea statutului de superputere:
„Eu cred că suntem deja în plin conflict. Doar în aparență este un conflict al Rusiei cu Ucraina. În esență, este un conflict mai adânc și mai extins al Rusiei cu Occidentul, pentru recunoașterea fostei sfere de influență în Europa de Est și pentru recâștigarea statutului de superputere, alături de SUA și China, într-un moment în care ordinea mondială viitoare se conturează tot mai mult a fi bipolară, sino-americană. Rusia dorește să reintre astfel în jocul relațiilor strategice de prim nivel, ca superputere, și constată că nu prea mai este loc pentru ea, că nu mai are argumente solide, fiind a 11-a economie a lumii (va scădea în continuare în clasament) și a 45-a țară la capitolul inovație tehnologică și științifică, și nici nu mai este tratată cu teamă, așa cum era în timpul Războiului Rece, până în 1989”, susține profesorul clujean Valentin Naumescu intr-un interviu pentru Revista 22.
De asemenea, profesorul a explicat că Rusia tratează Ucraina ca pe o „piesă esențială a zonei sale tampon în relația cu Occidentul”:
„Moscova privește Ucraina doar ca pe un poligon de luptă contra Occidentului. Agresiunea Rusiei asupra Ucrainei a început, de fapt, mai demult, nu acum. Anexarea Crimeei în 2014 este un episod cunoscut al acestui lung conflict, o răzbunare pentru alungarea lui Ianukovici. Agresiunea Rusiei a început atunci când Ucraina a dat primele semnale că dorește integrarea în UE și NATO, deci apropierea decisivă de Occident și desprinderea de Rusia, nu doar o neutralitate sau o ambivalență de tip Ianukovici, care să permită Rusiei să trateze Ucraina ca pe o piesă esențială a zonei sale tampon (buffer zone) în relația cu Occidentul.”