Sărbătoarea Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, hram al Catedralei mitropolitane din Sibiu, a debutat ieri cu slujba Vecerniei și Litia oficiate de ÎPS Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, împreună cu PS Ilarion Făgărășanul, episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, preoții de la bisericile din Sibiu, precum și numeroși slujitori ai sfintelor altare din Brașov, Făgăraș, Mediaș, Rupea și alte localități din Arhiepiscopia Sibiului, dar și din alte eparhii.
Credincioșii au umplut Catedrala Mitropolitană la slujba Vecerniei și au participat împreună cu pelerini veniți din toată eparhia și din alte locuri ale țării la tradiționala procesiune cu moaștele Sfântului Ierarh Andrei Șaguna. Răspunsurile liturgice au fost date de studenții Facultății de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu, dirijați de pr. lect. univ. dr. Sorin Dobre.
Alături de soborul de preoți și de credincioși au participat la procesiune un detașament de onoare de la Garnizoana militară din Sibiu și jandarmi.
La ieșirea din Catedrala mitropolitană, fanfara Garnizoanei Sibiu a intonat imnul național, iar mai apoi s-a mers pe traseul strada Mitropoliei-Piața Mare-Bulevardul Nicolae Bălcescu-Parcul ASTRA-Catedrala mitropolitană din Sibiu.
Binecuvântarea pelerinilor
IPS Mitropolit Laurențiu a citit rugăciunea de binecuvântare a pelerinilor, iar la final le-a mulțumit tuturor pentru participare la această procesiune prin care s-a deschis sărbătoarea hramului. „Slavă lui Dumnezeu pentru toate, pentru binecuvântarea revărsată asupra noastră! Cinste și rugăciuni înălțăm către Sfântul nostru ocrotitor Andrei, Mitropolitul Transilvaniei care astăzi, de ziua sa de sărbătoare, a ieșit pe ulițele cetății ca să cuprindă toată cetatea, pe care Dumnezeu s-o binecuvânteze în numele lui și prin rugăciunile lui! Dumnezeu să binecuvânteze osteneala și dragostea frățiilor voastre care ați venit de departe, de la Brașov, din Făgăraș și din alte părți, ca să fiți împreună cu noi. Mulțumim preoților noștri care au făcut astăzi soborul împlinirii, o Vecernie cu toți preoții slujitori din cetatea Sibiului și din împrejurimi și cu părinții protopopi. Mulțumim, de asemenea, cu multă dragoste și prețuire Armatei noastre și jandarmilor care l-au cinstit pe Sfântul, au cinstit Biserica și ne-au prețuit pe noi. Aceeași cinste și prețuire le întoarcem către aceste instituții ale statului care ne sunt dragi și care ne apără. Am făcut astăzi o legătură între Sfântul Andrei, între ziua lui de prăznuire, între sărbătoarea Sfântului Andrei, Apostolul neamului românesc și Ziua Națională. Cântările intonate sunt asemenea colindelor sfinte pentru că sunt cântări ale neamului românesc”, a spus ierarhul.
Credincioșii au avut posibilitatea să cinstească moaștele Sfântului Ierarh Andrei Șaguna și să se închine la icoana în care marele ierarh este reprezentat alături de Sfântul Apostol Andrei, sărbătorit tot în 30 noiembrie.