Probleme locale, soluţii elveţiene

Institutul a fost creat în anul 2002 de către Republica şi Cantonul Jura din Elveţia şi are printre membrii săi fondatori universitatea elveţiană Haute Ecole ARC – Inginerie. „Această universitate a fost modelul după care institutul s-a dezvoltat în cei zece ani de existenţă. Profesorii elveţieni au asigurat expertiza necesară pentru ca institutul să reuşească să ofere formări de înalt nivel în domeniile internetului, adaptate permanent la cerinţele pieţei româneşti şi internaţionale”, explică Daniela Chrzanovski, directoarea instituţiei. Primul centru a fost deschis la Deva, iar cel de-al doilea la Timişoara. „Al treilea centru al nostru trebuia să fie deschis la Cluj. Am făcut chiar unele demersuri concrete în acest sens. Între timp, pe plan personal, am ales să locuiesc în Sibiu. Mi-am împlinit astfel un vis îndepărtat de-al meu şi am obţinut acordul consiliului nostru de a lansa mai întâi la Sibiu un nou centru”, povesteşte coordonatoarea institutului.

Evaluare strictă

 

După o atentă analiză a cerinţelor şi nevoilor pieţei din Sibiu, s-a decis institutul multimedia să ofere aici două categorii de cursuri: specializări web şi cursuri intensive de scurtă durată. Prima categorie se împarte în patru specializări: Web Designer, Web Programator, Web Specialist şi Web Expert, cu o durată cuprinsă între 6 şi 12 luni. „Acestea sunt structurate modular, cursantul putând parcurge progresiv toţi paşii care îl vor conduce în final la obţinerea unor competenţe înalte în domeniul internetului şi a atestării de web expert. Specializările web sunt direct expertizate de profesorii elveţieni, care în fiecare an validează şi actualizează programa de cursuri, validează formatorii noştri şi examinează absolvenţii institutului, în vederea obţinerii atestatelor eliberate de Haute Ecole ARC”, detaliază .

Aplicaţii concrete

 

La final, cursanţii trebuie să prezinte o aplicaţie web complexă, ce poate fi utilizată în beneficiul unei firme sau a unei instituţii. „Cei care urmează cursurile noastre şi reuşesc să obţină atestatele elveţiene au pe de o parte şansa de a fi angajaţi în orice întreprindere românească sau străină care are nevoie de un specialist în domeniul web, şansa de a-şi lansa propria afacere pe baza a ceea ce au învăţat la cursurile noastre şi, nu în ultimul rând, şansa să urmeze o facultate sau un master în Elveţia, la universitatea parteneră. La această oră, opt români absolvenţi ai institutului nostru urmează cursuri la Haute Ecole ARC“, precizează directoarea filialei de la Sibiu. Preţul cursurilor de specializare web variază între 600 şi 1.500 de euro, cu plata în rate, fără dobândă.

 

Primele cursuri

Cea de-a doua categorie de cursuri se adresează publicului larg atât din mediul economic cât şi cel instituţional. Printre specializările oferite se numără: manager de proiect, manager resurse umane, contabilitate, formator, cursuri de limbi străine sau de jurnalism. Preţul acestora variază între 400 şi 700 de lei şi pot fi plătite în două rate, iar durata unui curs variază între 5 şi 8 săptămâni. De asemenea,  elevi, studenţii, şomerii sau clienţii fideli ai institutului beneficiază de reduceri. Cursurile au loc de luni până vineri între orele 17.00-21.00. „Am deschis acum câteva săptămâni noul nostru sediu de pe strada Bâlea, nr. 25, iar peste câteva zile organizăm deja prima grupă de limba germană, iar până la sfârşitul lunii noiembrie vom lansa deja o grupa de WebDesigner/WebProgramator“, declară  Daniela Chrzanovski. O categorie specială de cursuri sunt şi cele destinate întreprinderilor, adaptate cerinţelor formulate de către acestea. Institutul multimedia româno-elveţian organizează de asemenea clase mobile la sediul beneficiarilor, deplasând tot necesarul de resurse în locaţia solicitată. Centrul beneficiază de o reţea proprie de 25 de formatori specializaţi cu experienţă în domeniu, dintre care şapte sunt din Sibiu.

Soluţii inteligente la nevoi rapide

 

Echipa institutului multimedia româno-elveţian are de o experienţă bogată în scrierea şi implementarea de proiecte europene, având la activ şase proiecte Phare şi două cu finanţare din fonduri structurale finalizate. Dintre acestea, proiectul finanţat prin POS DRU Axa 3.2 a contribuit la dezvoltarea institutului şi transformarea acestuia în Centru de excelenţă în domeniul internetului şi al tehnologiilor mobile, completat de un al doilea proiect structural care se află în derulare. Acesta din urmă prezintă un instrument inovator de promovare şi dezvoltare a firmelor româneşti, cu ajutorul codurilor de bare bidimensionale. „Platforma dezvoltată prin proiect susţine aplicaţii destinate domeniului imobiliar, turismului, muzeelor, vinurilor, comerţului on line, care asigură o mai bună promovare de produse şi servicii şi o interactivitate mult mai mare a firmelor cu clienţii lor, prin intermediul dispozitivelor mobile, Smartphone, iPad şi a QR-codurilor. Două din produsele noastre au avut deja lansate cu succes pe piaţa românească“, se mândreşte directoarea institutului. Este vorba despre Code2Expo, care a susţinut expoziţia „De la primele scrieri multimedia, o istorie a comunicării“, organizată în parteneriat cu cinci muzee din Transilvania, printre care şi Muzeul Naţional Brukenthal, iar al doilea este Code2Wine, un instrument de promovare a vinurilor româneşti cu ajutorul codurilor 2D.

Planuri de dezvoltare

 

La Sibiu, Institutul multimedia româno-elveţian şi-a propus să continue serie de proiecte europene implementate cu succes, dar şi să se apropie de mediul de afaceri local. „Este o mare provocare pentru noi şi ne dorim să reuşim. Suntem convinşi că ceea ce ştim să facem va aduce o valoare adăugată mediului de afaceri sibian. Pentru a face posibil acest lucru, ne vom apropia de întreprinderi, ne vom face cunoscute competenţele noastre, inovaţiile realizate prin proiectele derulate de noi şi le vom aplica concret în beneficiul firmelor sibiene. Intenţionăm să organizăm, în luna decembrie, un eveniment la care să invităm asociaţii de afaceri, reprezentanţii camerei de comerţ, instituţii, licee, universităţi, presa şi publicul larg, pentru a ne cunoaşte. Apoi vom continua să dezvoltăm ceea ce ştim, să scriem şi să implementăm noi proiecte europene, pentru noi şi pentru cei care au nevoie de expertiza noastră“, promite Chrzanovski.

De asemenea, la 1 februarie vor fi lansate şi cursurile Academiei Web, în versiunea online, urmând ca pe viitor institutul să implementeze, din fonduri elveţiene, un proiect de formare în domeniul luptei împotriva Cybercriminalităţii, adresat magistraţilor şi poliţiştilor.

 

Daniela Chrzanovski | director institut

 

„Ne dorim să reuşim să răspundem aşteptărilor pieţei din Sibiu. Dorim să depăşim încă de la început ideea de a fi percepuţi ca un simplu centru de formare profesională, pentru că suntem mult mai mult decât atât. Dorim să aducem un suport de inovaţie şi competente de înalt nivel în tehnologiile internetului şi să contribuim astfel la dinamica de dezvoltare a oraşului.“

 

Sub coordonarea Danielei Chrzanovski, primele cursuri vor începe peste câteva zile la Sibiu

 

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura