Pro România face ordine în turism

Vicepreședinții Pro România, Bogdan Ivan și Răzvan Cotovelea, au declarat, la Sibiu, că în următoarea perioadă de programare bugetară a Uniunii Europene, România trebuie să aibă un program operațional pe turism, iar acesta să fie gestionat de Ministerului Turismului, în condițiile în care se preconizează o alocare de peste 30 de miliarde de euro în acest domeniu și ținând cont că, în prezent, fondurile europene pentru turism sunt gestionate de Ministerul Agriculturii și Ministerul Dezvoltării.

Întreprinzători din județele Sibiu, Vâlcea și Argeș, alături de membri ai partidului Pro România din cele trei județe și reprezentanți ai conducerii formațiunii au participat, joi, la o reuniune regională la Sibiu, în cadrul căreia Bogdan Ivan a susținut prelegerea „Turismul ca prioritate pentru politica de dezvoltare națională 2021-2027 a României“, iar Răzvan Cotovelea a vorbit despre finanțarea IMM-urilor și a turismului din fonduri europene în viziunea Pro România.

„Până acum, Guvernul nu a făcut mai nimic“

„Problemele investitorilor de la Sibiu sunt cele «clasice»: în primul rând, forța de muncă, birocrația, costurile mari pe serviciile financiar-bancare. Concentrarea trebuie să fie pe sprijinirea întreprinzătorilor privați. Antreprenorii trebuie să producă și să producă în zonele unde avem o valoare adăugată mare. Nu trebuie să exportăm bușteni. Turismul este o componentă importantă. Pentru România vor fi peste 30 de miliarde de euro. În 2021, fondurile europene vor trebui să intre în economia reală. Din păcate, până acum, Guvernul nu a făcut mai nimic. Noi nu știm când vom ajunge la guvernare. Putem ajunge peste câteva luni. Dar vrem să pregătim aceste strategii, să le avem când vom guverna. Vom avea oferte electorale regionalizate, dincolo de zona unui județ. Am început să ne gândim la aceste proiecte. Oferta noastră va fi bine gândită“, a explicat Cotovelea.

Nevoia unei strategii coerente

La rândul său, Bogdan Ivan a nominalizat, printre problemele specifice domeniului turismului, faptul că fondurile europene pentru turism sunt gestionate acum de Ministerul Agriculturii și de cel al Dezvoltării. „Propunerea noastră este ca în 2020-2027, să fie gestionate la nivelul Ministerului Turismului, astfel încât finanțarea să se facă conform unei strategii coerente, stabilită împreună cu toți factorii interesați“, susține Ivan.

Legat de asociațiile de dezvoltare intercomunitară (ADI) care își propun să acceseze finanțări pentru diverse proiecte, Răzvan Cotovelea a opinat că în aceste asociații trebuie să intre și parteneri privați, altfel nu vor avea succes. „Unde sunt implicate doar unități administrativ-teritoriale, proiectul este închis. Aceste ADI-uri au nevoie în interiorul lor de privați“, a nuanțat acesta.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*