Tehnologia este, la ora actuală, parte integrantă în medicina modernă, iar neonatologia este una dintre specialitățile care se bucură de dezvoltarea tehnologică a echipamentelor care susțin îngrijirea nou -născuților! Totodată, tehnologia facilitează și comunicarea și schimbul de experiență între medici.
Foto: SCJU Sibiu
Acestea au fost ingredientele care au făcut posibilă organizarea primul workshop desfășurat prin sistemul de telemedicină recent instalat în cadrul Secției Neonatologie a SCJU Sibiu.
Tema workshop – ului a fost suportul respirator invaziv și non-invaziv cu frecvență oscilatorie înaltă pentru nou-născuți iar la dezbateri au participat toate centrele de neonatologie de nivel 3 din țară atât fizic (câte 1 reprezentant din fiecare centru de nivel 3) cât și prin sistemul de telemedicină (toate centrele).
Un important sprijin a venit și din partea companiilor producătoare de echipamente care au facilitat experimentarea practică noului mod de ventilație pe simulatorul LUSI, un simulator special conceput pentru studierea și instruirea pentru suportul respirator!
La dezbateri au participat, în calitate de lectori, Con. univ . dr. Maria Livia Ognean, (Sibiu) Conf. univ. dr. Manuela Cucerea (Tg. Mureș) și Prof. Rangasamy Ramanathan (Keck School of Medicine of the University of Southern California, Los Angeles, SUA).
Au fost două zile pline de învățăminte, experiențe, discuții, întrebări și răspunsuri, un prim astfel de workshop pe care sponsorii s-au angajat să îl repete în fiecare an. Mulțumim sponsorilor acestei întâlniri – ABB Neopuls, Chiesi România precum și organizatorilor: Asociația de Neonatologie din România, Organizația Salvați Copiii România, Facultatea de Medicină a Universității Lucian Blaga Sibiu” – a declarat Conf.dr. Livia Ognean.
Compartimentul de terapie intensivă neonatală din cadrul Secției Clinice Neonatologie de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu a fost conectat la rețeaua națională de telemedicină de Fundația Vodafone Romania și ACV Romania/Asociația Cristi Vasiliu.