Primul tratat românesc de medicină, lansat astăzi la Sibiu

În foaierul Bibliotecii Astra va avea loc, în această după-amiază, lansarea cărții „Meşteşugul doftoriei. Primul tratat românesc de medicină”.

Legătura dintre „Meșteșugul doftoriei”, primul tratat medical românesc (care însumează 600 de pagini din cele 1.000 ale ediției sale) și orașul Sibiu este aceea că el s-a alcătuit din inițiativa unui membru al Companiei Comerciale din acest oraș. Data trecută pe manuscris alături de numele grecesc al orașului (Hermanupolis) este 1760, iar scopul alcătuirii lucrării era acela de a pune la îndemâna oamenilor de toate categoriile sociale remedii medicale, căci, ne spune autorul, era mai simplu să găsești un doctor pentru animale decât unul uman.

Lucrarea cuprinde o istorie a medicinii, precum și una a medicilor (scrise în greacă) și în partea ei de remedii (scrisă în română) este o sinteză de lucrări medicale din Antichitate până în secolul al XVIII-lea, conținând inclusiv remedii populare.

Limba română folosită în text, fapt remarcabil, are caracteristici din toate graiurile românești.

„Meșteșugul doftoriei” a ajuns în Țara Românească și în Moldova și a rămas în două manuscrise (păstrate la Biblioteca Academiei Române) până la alcătuirea ediției prezentate acum publicului sibian.

Autoarea cărții, Lia Brad Chisacof, neoelenistă și specialistă în studiul secolului al XVIII-lea, este cercetătoare la Institutul de Studii Sud-Est Europene al Academiei Române.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura