Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pare că a intrat pe făgașul normal, la șase luni de la prezentarea sa în Comisia Europeană, după un început lent și anevoios, scrie Monitorul de Cluj.
Guvernul a anunțat vineri, 1 aprilie, că a accesat primul miliard de euro din PNRR. Înainte cu o zi, premierul Nicolae Ciucă afirma că cele 24 de ţinte din PNRR asumate pentru primul trimestru al anului au fost îndeplinite din perspectiva Guvernului.
Dar lucrurile sunt departe de a fi line. Ce urmează și care sunt provocările privind PNRR a explicat pentru PressHUB Dragoș Pîslaru, europarlamentar USR și raportor pe Mecanismul European de Redresare și Reziliență.
„Primul miliard de euro din Planul Național de Redresare și Reziliență a fost deja accesat. Banii europeni vor contribui la renovarea clădirilor din întreagă țară și reprezintă cea mai bună dovadă a modului în care Guvernul României abordează șansa enormă pentru dezvoltarea și modernizarea țării pe care o are prin acest program de redresare”, arată un mesaj al premierului Nicolae-Ionel Ciucă.
Anterior, România a încasat, sub formă de prefinanțare, 3,79 miliarde de euro din cele 29,1 miliarde de euro prevăzute în Planul Național de Redresare și Reziliență. Acești bani nu au putut fi cheltuiți încă, din cauza lipsei de proceduri.
Într-un interviu acordat PressHUB, europarlamentarul Dragoș Pîslaru (Renew Europe/USR), raportor al Parlamentului European privind Mecanismul de Redresare și Reziliență și implementarea PNRR la nivel european a vorbit despre următorii pași, dar și despre îngrijorările sale cu privire la PNRR.