După ore întregi de audieri, au fost reținuți 24 de țepari care au înșelat oameni cu locuri de muncă.
Procurorii DIICOT Sibiu au reținut pentru 24 de ore 24 de persoane, cu vârste cuprinse între 20 și 51 de ani, domiciliate în județele Sibiu, Argeș, Gorj, Olt și Vâlcea.
De asemenea, față de alte trei persoane a fost aplicată măsura controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile.
Cercetările continuă pentru constituirea unui grup infracțional organizat și înșelăciune în formă continuată cu consecințe deosebit de grave.
Ieri au avut loc 39 de percheziții la locuințele unor persoane și la sediile a 13 societăți comerciale din Sibiu, Teleorman și Hunedoara, pentru destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în înșelăciune, cu consecințe deosebit de grave.
Din cercetări a reieșit că, în perioada februarie 2014 și până acum, în Sibiu au fost înființate mai multe societăți comerciale, administrate de aceleași persoane, care se ocupau de plasarea forței de muncă în străinătate și care, de fapt, nu au avut niciun moment intenția desfășurării efective a activității, ci doar inducerea în eroare a persoanelor de bună-credință, pentru obținerii de foloase necuvenite, potrivit DIICOT.
Suspecții postau anunțuri pe diferite site-uri de profil din România prin care promiteau locuri de muncă în condiții avantajoase în străinătate, convingându-i telefonic pe cei interesați să se prezinte la sedii, unde, pentru sume cuprinse între 400 – 700 de lei, ofereau garanția găsirii unui loc de muncă. În realitate, persoanele respective nu au făcut nimic pentru obținerea locurilor de muncă.
Până ieri s-a stabilit că au fost prejudiciate aproximativ 4.000 de persoane, de la care au fost încasați peste 2.000.000 de lei. Există însă indicii că, în realitate, numărul victimelor ar fi mult mai mare, de peste 10.000 de persoane.
Anchetatorii au găsit la percheziții 200.000 de lei, documente, zeci de telefoane mobile și suporturi de stocare.