Primarii, ademeniți de Consorțiul Regiunii Gastronomice

Consiliul Județean a organizat, vineri, o întâlnire între reprezentanții Consorțiului care gestionează Programul Sibiu Regiune Gastronomică Europeană 2019 și primarii din județ.

Scopul reuniunii a fost de a aminti modalitățile în care ei pot contribui cu proiecte gastronomice asociate SRGE și de a-i încuraja să identifice producătorii locali care pot completa „Cartea gusturilor“.

Eugen Iordănescu, desemnat de Consorțiu să coordoneze programul, i-a informat pe cei prezenți despre seria de evenimente care vor marca lansarea. Este vorba despre „Gusturile iernii“, în perioada 11 – 16 februarie, când județul Sibiu va prelua titlul de Regiune Gastronomică Europeană 2019. Cu acest prilej, va fi lansat conceptul de „bucătărie regională“ reprezentată în județul Sibiu de bucătăria ciobănească.

Nevoia de calitate

Cîmpean a prezentat și persoanele de legătură pentru SRGE din cadrul Consiliului Județean Sibiu pentru fiecare zonă etno-geografică, inclusiv pentru identificarea structurilor de ospitalitate ce doresc să intre în programul „Cartea gusturilor“, respectiv „Mic dejun sibian“, cu condiția de a introduce în meniurile lor produse locale. „Cartea“ cuprinde în prezent peste 60 de structuri, dar se dorește includerea mai multor unități din județ, în publicațiile trimestriale următoare. În ce privește evenimentele, președintele CJ a subliniat importanța unor acțiuni care pun în centru produsele locale, identitatea gastronomică locală și componenta educativă și a prezentat o listă de verificare cu principii de bună practică, pe care primăriile să le aibă în vedere pentru acțiunile pe care le propun.

„Ne dorim ca acțiunile care vor fi organizate în cadrul Programului SRGE 2019 să fie unele de calitate și să aibă și o componentă educativă. Dacă știm să ne implicăm și să exploatăm titlul de Regiune Gastronomică Europeană, acest lucru poate să așeze județul Sibiu pe harta lumii. Ne dorim acest lucru, ne dorim să ne arătăm potențialul gastronomic, încă insuficient  valorificat, și vă invităm să fiți parteneri în acest program, pentru că doar împreună putem face lucruri frumoase, evenimente de ținută, cu accent pe produse locale. Acest program ne oferă șansa de a evidenția județul Sibiu și a aduce dezvoltare economică prin exploatarea a ceea ce deja avem aici în județul nostru, cu producătorii locali pe care îi avem”, le-a spus președintele Daniela Cîmpean.

Consorțiul a ajuns la mâna primarilor

Primarii sunt așteptați să completeze programul cu proiecte locale, care pot primi sprijin financiar și din partea Consiliului Județean prin Agenda comunității. Sprijinul pe care Consorțiul îl oferă primăriilor constă și în promovarea evenimentelor locale, în măsura în care acestea corespund cerințelor programului, promovare care va direcționa turiștii spre mediul rural.


Cosmin PAL

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura