Primăria Sibiu și Consiliul Județean mai trebuie să se recicleze

Sistemul de colectare selectivă a deșeurilor a intrat în vigoare la 1 noiembrie. În preajma acestei date, conducerile primăriilor, Consiliului Județean, asociației ADI ECO erau îngrijorate că sibienii și locuitorii din localitățile limitrofe nu se vor adapta noile cerințe privind colectarea selectivă, așa că i-au asaltat cu materiale publicitare, videoclipuri, informări în presă și grafice minuțios elaborate și revizuite de mai multe ori privind normele și programul de colectare.

siretuluiPrimăria Sibiu, Consiliul Județean, ADI ECO, unitatea de implementare a programului, conducerea SOMA (operatorul desemnat prin licitație) și primarii din județ făceau paradă în Piața Mare cu utilajele și containerele, susținând că sunt pregătiți pentru începerea programului în cele mai bune condiții. Realitatea a fost alta.

Lecția dată de sibieni autorităților 

După aproape două săptămâni, sibienii au demonstrat că s-au adaptat mai bine colectării selective decât autoritățile. Chiar dacă au trebuit să facă slalom printre mormane de gunoaie, sibienii s-a aliniat cerințelor. Mai mult, atunci când pubelele s-au umplut până la refuz, locatarii au venit cu propriii saci și au depozitat selectiv deșeurile reciclabile. Cu toate că planificarea din birou nu a ținut seama de dezvoltarea imobiliară și demografică a orașului, cetățenii au dat dovadă de o mai eficientă organizare decât toate planurile celor care lucreau la acest proiect de aproape 10 ani. Raidul-anchetă realizat de reporterii Mesagerului de Sibiu, în aceste zile, a scos la iveală nemulțumirile sibienilor, dar și speranța acestora că programul va funcționa în cele din urmă, iar Sibiul își va respecta renumele de oraș civilizat.

Primăria a somat ADI Eco și Soma 

Văzând munții de gunoaie din cartierele aglomerate ale Sibiului – Hipodrom, Vasile Aaron și Dioda – și din centrul istoric, instituțiile au început să arunce vina între ele. Tonul a fost dat de Primăria Sibiu, care a cerut asociației ADI ECO să pună biciul pe operator: „În urma numeroaselor sesizări din partea cetățenilor legate de implementarea noului sistem de gestionare a deșeurilor, Primăria Sibiu s-a adresat Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI Eco), titularul contractului prin care serviciile de salubrizare sunt asigurate în municipiul Sibiu, pentru a determina operatorul de salubritate – SC SOMA SRL – să ia măsuri urgente de remediere a următoarelor: lipsa containerelor pe platformele de colectare a deșeurilor – în sesizare s-a arătat că Primăria Sibiu a reușit până în acest moment amenajarea a 137 de platforme în zonele de blocuri și că pe acestea nu au fost amplasate de către SC Soma SRL containerele pentru deșeurile biodegradabile (maro) și cele pentru deșeuri reziduale (negre). SC Soma SRL a transmis că va poziționa aceste containere începând de luni, 7 noiembrie;

curățarea deșeurilor aruncate în afara pubelelor, pe platformele de colectare a deșeurilor și în jurul acestora – Primăria Sibiu a sesizat ADI Eco, arătând că SC Soma SRL are obligația contractuală să curețe în jurul platformelor de colectare, în conformitate cu articolul 8, punctul 2 din Contractul de delegare prin concesiune a gestiunii activității de colectare și transport a deșeurilor municipale încheiat între ADI Eco și SC Soma SRL, precum și în baza articolului 25, punctul 4 din Regulamentul serviciilor de salubrizare a județului Sibiu;  faptul că SC Soma SRL nu a livrat containerele/pubelele destinate colectării deșeurilor la instituțiile publice și nici la unitățile de învățământ; faptul că în zonele de case nu au primit toți cetățenii pubele, existând chiar străzi întregi pe care nu s-au distribuit recipienți. De asemenea, în anumite cazuri cetățenii de la case au primit prea multe pubele, ocupând inutil spațiile private din aceste curți“.

Președintele CJ împarte responsabilitatea cu sibienii 

Sesizările cetăţenilor care ajung în atenţia Consiliului Judeţean prin intermediul asociaţiei de dezvoltare intercomunitară ce reuneşte primăriile din Zona 1 Sibiu reprezintă o prioritate, pretinde conducerea. „Vă asigur că în calitate de preşedintă a Consiliului Judeţean urmăresc îndeaproape modul în care fiecare din cei implicaţi îşi îndeplineşte responsabilităţile contractuale. În acest moment de debut al noului sistem, am dorit să pun accent pe cooperare, însă nu vom ezita să apelăm nici la sancţiuni în situaţiile în care constatăm abateri. Parte din sincope sunt explicabile prin faptul că proiectul a fost planificat şi dimensionat pe baza datelor anului 2007, iar pentru adaptarea la realităţile actuale, toţi cei implicaţi fac eforturi suplimentare. Încurajez cetăţenii să continue să sesizeze problemele pentru a se putea interveni cât mai rapid pentru soluţionarea lor”, dat asigurări, ieri, președintele Daniela Cîmpean.

Șefii CJ dau vina pe fosta conducere 

Un comunicat de presă al CJ afirmă că „una dintre deficienţe este legată şi de comunicarea pentru această schimbare – trecerea de la lipsa unui sistem de colectare selectivă direct la unul complex cu 5 fracții de deșeuri nu a fost însoţită de o campanie adecvată, întrucât acțiunile de comunicare din cadrul proiectului SMID s-au derulat în perioada 2012-2014, când încă nu era pus în practică sistemul de colectare selectivă. Teoria fără practică nu poate să dea roade bune şi de aceea e nevoie acum să compensăm acest decalaj în informarea cetăţenilor. Preşedintele Consiliului Judeţean Daniela Cîmpean a lansat la sfârşitul lunii octombrie un apel în acest sens către jurnalişti şi ONGuri, iar miercuri a avut loc o primă întâlnire de consultare cu membrii societăţii civile pentru o strategie de comunicare pe termen scurt şi mediu“.

Judeţul Sibiu este primul judeţ din Regiunea Centru şi al treilea din ţară care implementează un sistem de colectare selectivă complex al deşeurilor. „Suntem aşadar în faţa unei mari provocări atât noi ca autorităţi, cât şi cetăţenii judeţului Sibiu. Credem însă că prin asumarea colectării selective de către noi toţi – autorităţi şi cetăţeni deopotrivă – ca pe un pas necesar pentru o lume civilizată si un mediu sănătos, putem reuşi să fim un exemplu, aşa cum am reuşit şi în alte domenii. Colectarea selectivă şi reciclarea trebuie să intre în mentalul colectiv, fiind responsabilitatea întregii comunităţi, iar acest lucru se va întâmpla treptat, nu peste noapte. Conducerea judeţului apelează la toţi cetăţenii să susţină cu răbdare şi spirit civic această schimbare, pentru că în joc este sănătatea copiilor noştri, a mediului în care trăim, şi cartea de vizită a fiecăruia dintre noi“, afirmă conducerea CJ.

SOMA preferă Facebook-ul 

Firma de salubritate nu a venit cu o poziție oficială în legătură cu proasta gestiune a programului de selectare colectivă, dar s-a mulțumit să comunice cu sibienii nemulțumiți pe Facebook.

„Octa Grecu: De ce s-au prevazut aceste dispozitive de gunoi cu găuri așa mici? E obligat cetateanul sa ia la mana fiecare gunoi de hartie/plastic ca sa poata introduce inauntru???!!! Voi nu va puteati inspira din strainatate cand le-ati creat?!

Soma Salubrizare Sibiu: Nu le am creat noi. Nu sunt achizitionate de noi. Noi doar le am distribuit. Daca va ganditi bine ele sunt chiar bine construite. Orificiile sunt mici pt ca dvs trebuie sa rupeti sau pliati acele cutii de carton si abia apoi sa le introduceti in igloo. Astfel se foloseste eficient spatiul de depozitare. In caz contrar ele vor fi umplute imediat de 3 sau 4 cutii de dimensiuni mari.

Soma Salubrizare Sibiu: La fel si cu PET urile, ele trebuie introduse fara dop iar cele mai mari ar trebui turtite.

Soma Salubrizare Sibiu: Si mai au un rol acele orificii de dimensiuni reduse. Ele impiedica cetatenii rau intentionati sa introduca sacii cu gunoi menajer.“

Răzvan POP | viceprimar

„Soma are un termen clar până la finalul săptămânii să împartă toate pubelele către cetățeni, să își regleze și respecte graficul stabilit și să doteze absolut tot Sibiul cu pubelele și igluurile necesare. În cazul contrar, vom găsi soluțiile legale să îi penalizăm.“

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura