Peste 3 milioane de lei valorează proiectele gastronomice sau cu o componentă gastronomică pe care Primăria Sibiu le finanțează în acest an.
Municipalitatea a anunțat astăzi lista beneficiarilor și a proiectelor de pe agenda culturală și agenda comunității, după adoptarea celor două programe anuale în Consiliul Local.
În 2019, Primăria Sibiu investește 7,22 milioane de lei în agenda culturală a orașului și încă 659.000 lei în agenda comunității. „Continuăm să investim în cultură și prin agendele de evenimente ale orașului. Pe lângă evenimentele cu tradiție, anul acesta au fost selectate numeroase proiecte gastronomice sau cu componentă gastronomică. În contextul în care în 2019 Sibiul poartă titlul de Regiune Gastronomică Europeană, Primăria Sibiu finanțează aceste proiecte gastronomice cu peste 1,6 milioane de lei, la care se adaugă proiecte în valoarea de 1,8 milioane lei care includ evenimente dedicate gastronomiei locale”, a declarat primarul Astrid Fodor.
Lista proiectelor gastronomice (în ordinea alfabetică a organizatorilor)
Nr. | Organizator | Proiect | Perioadă estimată de desfășurare |
1 | Asociaţia Act Sibiu | Artă la dublu: bucătărie și film evreiesc | iulie-1 septembrie |
2 | Asociația Administratorilor de Piețe din România | Recoltele toamnei | 6-7 septembrie |
3 | Asociația Culturală Euro Est Alternativ | Congresul mondial al tradiţiilor culinare | 16-21 noiembrie |
4 | Asociația Culturală Euro Est Alternativ | Gusturile Iernii | 27-30 noiembrie |
5 | Asociația Culturală Euro Est Alternativ | Gusturile Verii | 18-20 iulie |
6 | Asociația Grey Projects | Craft Fest | 6-8 septembrie |
7 | Asociația Culturală e-Xplorator | Sibiu Food Camp, ediția a II-a | 2-6 septembrie |
8 | Asociația Focus Sibiu | Programul cultural al Street Food Festival Sibiu | 6-9 iunie |
9 | Asociația Fotoclubul Orizont Sibiu | Food Fashion | 1-14 iulie |
10 | Asociația Internațional Romani Union – IRU | Festivalul Cultural Gastronomic al Minorităților din Sibiu | 5-7 iulie |
11 | Asociația KAPRA | Vino | 17-19 mai |
12 | Asociația Maghiarilor din Sibiu ”HID” | Zilele HUNGARIKUM – „ZECE” | 4 – 7 iulie |
13 | Asociația My Transylvania | Conferința Agroturism și Gastronomie / ediția a 2-a | 12 septembrie |
14 | Asociația My Transilvania | Transilvania Gastronomică – Food Culture Festival | 12-15 septembrie |
15 | Asociația pentru Copil și Familie Heart | Gastro Urban ediția a II-a | iunie – iulie – august |
16 | Asociația „SIBIU 1191” | “DIPLOMAȚIE ȘI BUN GUST ÎN SIBIU” – ediția a II-a | mai-august |
17 | Asociația Sibiul de Odinioară | Foodie – Street Food Cuisine | 12-16 septembrie |
18 | Asociația Sibiul de Odinioară | Vinfest | 5-6 octombrie |
19 | Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu | Hermannstadt / Nagyszeben / Cibinium Culinaria Rediviva | septembrie – octombrie |
20 | Complexul Național Muzeal ASTRA | Cultura gastronomică de pe Drumul Mătăsii pe Drumul Transhumanței | 23 iunie – 4 august |
21 | Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu | Istoria educației sibiene în gastronomie | iunie – noiembrie |
22 | Asociația A. C. S. A. Gym (Agenda Comunității) | Se poartă sănătatea! | septembrie – octombrie |
23 | Asociația de Bun Gust (Agenda Comunității) | “Grădina mea de la oraș“ | 1 iunie – 30 iulie |
24 | Asociația de Bun Gust
(Agenda Comunității) |
Grădinița din grădiniță | 15 mai–30 septembrie |
25 | Asociația de Prietenie „Ille et Vilaine Sibiu” – APIVS
(Agenda Comunității) |
Obelix, gurmand la Sibiu | 26 iulie |
Alte 31 de proiecte au o componentă gastronomică în program, un eveniment dedicat gastronomiei locale și hranei de bună calitate. Dintre acestea sunt menționate: Street Delivery, Obor Fest, Caravana Metropolis, Artsy, TIFF Sibiu 2019, Focus in the Park, Ars Hungarica, Sibiul de Odinioară, Smart Park, Festivalul Internațional de Folclor Cântecele Munților, ASTRA Multicultural, ASTRA Film Festival, Festivalul Internațional al Culturii Romani, Festivalul de Produse Handmade Creative Buzz.
Fără veselă din plastic în evenimentele gastronomice
“În agendele de evenimente din acest an mai avem un element deosebit care trebuie subliniat. În luna februarie a acestui an, am modificat ghidul pentru depunerea proiectelor cu o prevedere prin care contribuim și noi la protecția mediului: interzicerea utilizării veselei din plastic în aceste proiecte și încurajarea folosirii materialelor biodegradabile. De altfel, și în acțiunile de protocol și la evenimentele Primăriei am înlocuit din aceleași considerente vesela din plastic cu pahare de unică folosință și lingurițe din materiale biodegradabile, iar PET-urile au fost eliminate”, a precizat Fodor.