„Foame” de cultură! 25 de proiecte cu tematică gastronomică, susținute cu bani publici

Peste 3 milioane de lei valorează proiectele gastronomice sau cu o componentă gastronomică pe care Primăria Sibiu le finanțează în acest an.

Municipalitatea a anunțat astăzi lista beneficiarilor și a proiectelor de pe agenda culturală și agenda comunității, după adoptarea celor două programe anuale în Consiliul Local.

foto: Dragoș Dumitru

În 2019, Primăria Sibiu investește 7,22 milioane de lei în agenda culturală a orașului și încă 659.000 lei în agenda comunității. „Continuăm să investim în cultură și prin agendele de evenimente ale orașului. Pe lângă evenimentele cu tradiție, anul acesta au fost selectate numeroase proiecte gastronomice sau cu componentă gastronomică. În contextul în care în 2019 Sibiul poartă titlul de Regiune Gastronomică Europeană, Primăria Sibiu finanțează aceste proiecte gastronomice cu peste 1,6 milioane de lei, la care se adaugă proiecte în valoarea de 1,8 milioane lei care includ evenimente dedicate gastronomiei locale”, a declarat primarul Astrid Fodor.

Lista proiectelor gastronomice (în ordinea alfabetică a organizatorilor)

Nr. Organizator Proiect Perioadă estimată de desfășurare
1 Asociaţia Act Sibiu Artă la dublu: bucătărie și film evreiesc iulie-1 septembrie
2 Asociația  Administratorilor de Piețe din România Recoltele toamnei 6-7 septembrie
3 Asociația Culturală Euro Est Alternativ Congresul mondial al tradiţiilor culinare 16-21 noiembrie
4 Asociația Culturală Euro Est Alternativ Gusturile Iernii 27-30 noiembrie
5 Asociația Culturală Euro Est Alternativ Gusturile Verii 18-20 iulie
6 Asociația Grey Projects Craft Fest 6-8 septembrie
7 Asociația Culturală e-Xplorator Sibiu Food Camp, ediția a II-a 2-6 septembrie
8 Asociația Focus Sibiu Programul cultural al Street Food Festival Sibiu 6-9 iunie
9 Asociația Fotoclubul Orizont Sibiu Food Fashion 1-14 iulie
10 Asociația Internațional Romani Union – IRU Festivalul Cultural Gastronomic al Minorităților din Sibiu 5-7 iulie
11 Asociația KAPRA Vino 17-19 mai
12 Asociația Maghiarilor din Sibiu ”HID” Zilele HUNGARIKUM – „ZECE” 4 – 7 iulie
13 Asociația My Transylvania Conferința Agroturism și Gastronomie / ediția a 2-a 12 septembrie
14 Asociația My Transilvania Transilvania Gastronomică – Food Culture Festival 12-15 septembrie
15 Asociația pentru Copil și Familie Heart Gastro Urban ediția a II-a iunie – iulie – august
16 Asociația „SIBIU 1191” “DIPLOMAȚIE ȘI BUN GUST ÎN SIBIU” – ediția a II-a mai-august
17 Asociația Sibiul de Odinioară Foodie – Street Food Cuisine 12-16 septembrie
18 Asociația Sibiul de Odinioară Vinfest 5-6 octombrie
19 Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu Hermannstadt / Nagyszeben / Cibinium Culinaria Rediviva septembrie – octombrie
20 Complexul Național Muzeal ASTRA Cultura gastronomică de pe Drumul Mătăsii pe Drumul Transhumanței 23 iunie – 4 august
21 Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu Istoria educației sibiene în gastronomie iunie – noiembrie
22 Asociația A. C. S. A. Gym (Agenda Comunității) Se poartă sănătatea! septembrie – octombrie
23 Asociația de Bun Gust (Agenda Comunității) “Grădina mea de la oraș“ 1 iunie – 30 iulie
24 Asociația de Bun Gust

(Agenda Comunității)

Grădinița din grădiniță 15 mai–30 septembrie
25 Asociația de Prietenie „Ille et Vilaine Sibiu” – APIVS

(Agenda Comunității)

Obelix, gurmand la Sibiu 26 iulie

Alte 31 de proiecte au o componentă gastronomică în program, un eveniment dedicat gastronomiei locale și hranei de bună calitate. Dintre acestea sunt menționate: Street Delivery, Obor Fest, Caravana Metropolis, Artsy, TIFF Sibiu 2019, Focus in the Park, Ars Hungarica, Sibiul de Odinioară, Smart Park, Festivalul Internațional de Folclor Cântecele Munților, ASTRA Multicultural, ASTRA Film Festival, Festivalul Internațional al Culturii Romani, Festivalul de Produse Handmade Creative Buzz.

foto: Dragoș Dumitru

Fără veselă din plastic în evenimentele gastronomice

“În agendele de evenimente din acest an mai avem un element deosebit care trebuie subliniat. În luna februarie a acestui an, am modificat ghidul pentru depunerea proiectelor cu o prevedere prin care contribuim și noi la protecția mediului: interzicerea utilizării veselei din plastic în aceste proiecte și încurajarea folosirii materialelor biodegradabile. De altfel, și în acțiunile de protocol și la evenimentele Primăriei am înlocuit din aceleași considerente vesela din plastic cu pahare de unică folosință și lingurițe din materiale biodegradabile, iar PET-urile au fost eliminate”, a precizat Fodor.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*